Jasný soud nad Sobotkou: Tahle vláda nevydrží

07.01.2014 7:05

Redaktor serveru Aktuálně.cz Jan Němec varuje všechny, kteří věří ve stabilní vládu sociální demokracie, lidovců a hnutí ANO. Podle něj je totiž možné, že budou zklamaní. Ani politologové by si na to, že vznikající vláda trojkoalice vydrží celé čtyři roky až do voleb, prý nevsadili.

Jasný soud nad Sobotkou: Tahle vláda nevydrží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Další kolo povolebních vyjednávání mezi ČSSD a hnutí ANO. Tentokráte o ekonomických otázkách. Dohoda se prý blíží

Anketa

Koalice zamýšlí vyměřit stoprocentní daň na majetek některých obviněných, který nelze prokázat. Je to správné?

97%
3%
hlasovalo: 9033 lidí

„Je tam hodně rizikových momentů, které můžou zkrátit této vládě životnost," uvedl pro Aktuálně.cz například politolog Petr Just z Metropolitní univerzity v Praze.

Shoda mezi politology je prý i na rizikových faktorech rýsujícího se kabinetu. Těmi jsou prozatímní nečitelnost hnutí ANO, ideové rozpory mezi ČSSD a KDU-ČSL a také vnitřní pnutí samotných stran, především pak v řadách sociálních demokratů a lidovců. „Podstatná část vládních krizí v České republice nebyla zapříčiněna zásadními střety mezi koaličními partnery, ale krizemi uvnitř jednotlivých koaličních stran," říká serveru politolog Univerzity Palackého v Olomouci Tomáš Lebeda.

Miloš Zeman představuje jedno z rizik

Za další rizikový faktor pak lze označit prezidenta Miloše Zemana. „Já očekávám, že Miloš Zeman naplní své prohlášení, že nebude pasivním prezidentem, zatím vystupoval spíše aktivisticky. Takže myslím, že bude prosazovat svoji vůli jako hlava státu," přemítá Lebeda.

Naopak Roman Chytilek z Masarykovy univerzity a bývalý politik Petr Pithart jsou opatrnější. „Jeho aktivita bude malá, koalice působí soudržně. Miloš Zeman se snažil vždy, když cítil slabost, tady zatím žádná není. Bude čekat na příležitost," míní Chytilek. „Doufám, že nebude zasahovat. Měl by se poučit z důsledků svých neúspěchů. Je nejvyšší čas, aby zabrzdil," domnívá se Pithart.

Přesto má Bohuslav Sobotka jako kandidát na premiéra záložní řešení. Už po Vánocích zmínil možnost, že v případě, že Zeman odmítne některého z ministrů jmenovat, mohl by se obrátit na Ústavní soud. Navíc by prý dotčené resorty dočasně řídil sám.

Bohuslav Sobotka bude oslabovat

Verdikt tří odborníků, které Aktuálně.cz oslovil, je zřejmý. Celé čtyři roky vláda ANO, ČSSD a lidovců nevydrží. Petr Pithart považuje za nebezpečí hnutí ANO. „Riziko vidím přímo v osobě šéfa tohoto hnutí a také v jeho poslancích. Zatím je spojovala jen úspěšná kampaň. Hnutí nemá struktury, legitimita těch v nejvyšších patrech je malá," říká.

Problémy celé koalici by ale podle Lebedy i Justa mohla přinést i sociální demokracie, pozice Bohuslava Sobotky začne prý slábnout. Chytilek je optimističtější. „Myslím, že volby budou zase až za čtyři roky. Ale jestli vydrží tato vláda s tímto premiérem, to bych si netroufl odhadnout," uvedl pro Aktuálně.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…