Jazykovědec se vyjádřil k Zemanovým Hovorům: Opravdu to nebylo vtipné, pane prezidente

04.11.2014 21:56

„Jde o slovník pisoárů čtvrté cenové skupiny,“ říká k prezidentovu nedělnímu vystoupení jazykovědec Karel Oliva. V Lidových novinách uvedl, že prezident míří na spodinu společnosti. Více než vyjádření o hudební skupině však Olivu šokuje, jak prezident mluví o činnosti vlády. „Nedovedu si představit, co by to mohlo ještě zhoršit,“ dodal.

Jazykovědec se vyjádřil k Zemanovým Hovorům: Opravdu to nebylo vtipné, pane prezidente
Foto: hns
Popisek: Hovory z Lán, ilustrační koláž

Co říká na prezidentovy vulgarismy použité v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán a na koho tím míří, zjišťovaly LN. „Máme-li to brát doslovně, pak to bylo mířené na spodinu společnosti. I prostý občan se základním vzděláním by pochopil, že ve veřejném proslovu v rozhlase nemůže používat sprostá slova. Jde o slovník pisoáru čtvrté cenové skupiny. Nemáme jednu češtinu. On ale zvolil tu nejpokleslejší,“ uvedl pro LN Karel Oliva.

Jazykovědec nepovažuje Zemanovo vystoupení za vtipné, dokonce v něm ani pokus o vtipnost neshledal. A co ho nejvíce zarazilo? „I když mluví citačně, překladově, tak je to nevhodně vulgární. Výraz ‚pussy‘ jistě označuje část anatomie. Kdybych ho měl přeložit já, také velmi pravděpodobně použiji výraz, který je za hranicí spisovnosti, ale nebyl by tak hrubě vulgární,“ vysvětluje Oliva.

„Daleko problematičtější mi ale přijde, jak prezident popisuje činnost vlády. Řekne, že zk*rvila zákon. To už je na samém dně. Nedovedu si představit, co by to mohlo ještě zhoršit. Miloš Zeman by měl ukázat svůj charakter a veřejnosti se omluvit,“ soudí Karel Oliva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…