Jděte do hajzlu. Jiří Krampol velmi květnatě k průjezdu konvoje USA a protestům proti němu

01.04.2015 6:27

Americký konvoj projel bez problémů Českem. Celkem 520 vojáků a 115 armádních vozidel přijelo do Ruzyně, kde vojáci momentálně odpočívají, pozdravit mnoho příznivců vojenské historie s armádními veterány. Naopak protestujících byla jen hrstka. „Co by ti odpůrci vlastně chtěli? Aby tady projížděly ruské tanky, nebo co?“ otázal se jich herec Jiří Krampol. Jemu prý přejezd dragounů vůbec nevadí. A stálá přítomnost amerických vojsk mu také prý nenadzvedává mandle.

Jděte do hajzlu. Jiří Krampol velmi květnatě k průjezdu konvoje USA a protestům proti němu
Foto: hns
Popisek: Jiří Krampol

Američtí vojáci, kteří v rámci přesunu z Pobaltí projeli přes Českou republiku a během pondělí přijeli do kasáren v Praze-Ruzyni, kde zůstanou do středy, jsou prý nadšení z kladného přivítání v Česku. Odpůrců během své cesty Českem totiž zaznamenali jen pár. Ostatně způsob, jakým Češi přivítali konvoj, pochválil v pondělí v pořadu České televize Události, komentáře i americký velvyslanec v ČR Andrew Schapiro.

„Máte zde malé skupiny, které možná jsou financovány z jiných zemí a jsou hlasité ve svých protestech,“ poznamenal Schapiro směrem k odpůrcům konvoje. Ubezpečil ovšem, že na stole prozatím nejsou nějaké plány na dlouhodobější přítomnosti vojáků v ČR.

Jenže ministr obrany Martin Stropnický (ANO) na to ve stejném pořadu ČT připustil, že pokud bude Česko bezprostředně ohroženo, bude prý naše vláda pracovat na tom, aby na našem území působily spojenecké armády. „Tady už dnes v újezdech cvičí stovky vojáků, což většina lidí ani neví, ale ten průjezd je trochu něco jiného. Ten má být vidět,“ konstatoval k tomu Stropnický.

Co si ale myslí nejen o stálé přítomnosti vojsk v ČR, ale i o samotném průjezdu amerického konvoje čeští umělci?

Spíš než vojáků se bojím fanatiků

„Já se oné možné americké základny v ČR vůbec nebojím,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz třeba herec a moderátor Jiří Krampol.

Bojí se prý jiné věci, a to jsou fanatici, kteří chodí občas po Praze.

„Bydlím totiž v centru Prahy, v Pařížské, a za rohem máme Maiselovu ulici. A tam je židovská synagoga, židovské muzeum, je tam kumulace Židů a každý den tam jezdí zájezdy s turisty. Je to prý desátý nejnebezpečnější místo v republice. A já vždycky měl pocit, že tam dojde k nějakému průseru. No a stalo se. Loni koncem srpna jsme tamtudy šli se ženou a psem a potkali jsme policajty. Dali jsme se do řeči, a tak mi prozradili, jak tam den předtím chytli opásanýho chlapa. Kdyby ho prý nechytili, tak by byla půlka Maiselovky odepsaná! V tu chvíli jsem si uvědomil, že kolem nás pořád číhá nebezpečí a ani nevíme jaké a kde. Policie tyhle věci zřejmě ale tutlá, asi pro jistotu. Navíc, aby se tady člověk už skoro bál něco říci. Něco řeknete a on vám pak někdo ustřelí hlavu,“ spustil herec k tématu.

A vzpomněl si hned na jinou věc. „My jsme kdysi točili s Mirkem Donutilem povídku, jak v Brdech, kde měl vyrůst americký radar, komunisté chtěli vyhodit tento radar do povětří. Jenže to zmrvili, namísto akce se ožrali....americká armáda si z nich pak dělala srandu,“ poznamenal ironicky směrem k těm, kdo proti přejezdu konvoje protestují.

Ať jdou do hajzlu!

„Ať jdou ti odpůrci do hajzlu! Tady v tomto státě pořád někdo proti něčemu protestuje. A že ten konvoj údajně vydráždí Vladimira Putina k nějaké akci? Podívejte se, ve Francii namalovali jen něco do novin a pak vyvraždili kvůli tomu celou redakci. Tak jak můžete vědět, co kdo a kvůli čemu udělá? Já si myslím, že terorismus už nebydlí jen v arabských zemích, ale je celosvětově rozšířen, a to proto, aby se lidé začali bát. Není dne a ani hodiny a není ani místa na celé planetě, kde by se vám něco nemohlo stát,“ řekl dále herec.

A přidal příklad, který se mu stal před lety v Tunisku, kde točil reklamu pro cestovní kancelář:

„Já jsem tehdy v rámci natáčení stál v přístavu, kde byla u břehu moře ukotvena pirátská loď a na ní stála hezká holka. Ona na mne mávala a já mával na ni. Když ale holka odmávala a já dal ruce dolů, tak mi vzadu cvakla želízka a skončil jsem na policii i s tím kameramanem... My jsme totiž nevěděli, že za tou pirátskou lodí byla ukotvena vojenská tajná loď. Jak jsem to mohl vědět? Kdyby nebylo majitele oné cestovní kanceláře, tak v tom vězení snad sedím dodneška.“

To chtějí, aby Českem projížděly ruské tanky?

Následně se ale vrátil k tématu. „Musíme si uvědomit, že jsou Spojené státy sice velmoc, která dělá strašlivé chyby, ale kdo zná trochu dějiny, tak ví, že Prahu vlastně neosvobodili Rusové, ale Američani; když už nic jiného, tak přinesli svobodu do Plzně. ´Trváme na tom, že Plzeň osvobodil Patton´, jak zpívá Honza Vyčítal. A já nechápu, komu vadí, že naší republikou projíždí americká armáda? A proč by nemohla projíždět? Co by ti takzvaní odpůrci tohoto konvoje vlastně chtěli? Aby tady projížděly ruské tanky, nebo co?“ otázal se Krampol.

Prý byl v USA již mnohokrát a tak ví, o jakou zemi jde. „Všude v Americe máte billboardy, a to kdekoliv v jakémkoliv státě ve smyslu: ´Volte stranu drobného pokroku´ a podobně. Jenže je tam i nápis, že Ameriku musíte milovat, jinak tam nemůžete žít. Já jsem sice ten, který by tam žít nemohl, ale Ameriku mám rád. USA je země, která je neuvěřitelně krásná. A je krásná ještě z jiného důvodu – že poskytla milionům lidí z celého světa domov. Na Ameriku každý nadává, ale když je takzvaně v hajzlu, tak ji volá na pomoc."

Jde také o zbrojní průmysl...

Tomu, že Češi převážně vojenský konvoj vítali, se prý ani trochu nediví. „Prostě naši lidé mají rádi Američany, no a co? Já je mám taky rád, vždyť to jsou osvoboditelé! Ovšem ty novinářské kecy, že lidé ´vítali americkou armádu´ mi vadí. Proč by ji lidé neměli vítat? Ona nám ta americká armáda snad něco udělala? Vždyť nám ve druhé světové válce pomohli, tak proč bych jim měl nadávat? To, co dělají ve světě, tak to je jiná věc. Každá velmoc dělá svinstva, ať jsou to Američané, nebo Rusové, to je normální. Jde přece také o zbrojní průmysl, kde se točí miliony dolarů, a to si nikdo nenechá ujít,“ zmínil k ovacím české veřejnosti Krampol.

Nakonec dodal, že na druhou stranu nemá rád, když Češi znevažují věci, které nám připomínají válečnou minulost, v níž hraje prim Rudá armáda. „Jako ten ruský tank na Smíchově, který kdysi natřeli narůžovo a zesměšňovali pak vše okolo něj. Takové věci mi vadí,“ doplnil herec.

 

 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…