Jděte si k těm vašim Zemanovcům, vyzýval Dienstbier Benešovou

27.06.2013 22:49

Zatímco nad většinou ministerstev vlády Jiřího Rusnoka ještě visí otazníky, rezort spravedlnosti už má jasno – do jeho čela se postaví poslankyně za ČSSD Marie Benešová. „Premiér je příjemný člověk a věřím mu,“ sdělila v pořadu Události, komentáře na ČT 24. Podle sociálních demokratů je však toto její rozhodnutí v rozporu se stranickým usnesením a vyzývají ji, aby ze strany vystoupila.

Jděte si k těm vašim Zemanovcům, vyzýval Dienstbier Benešovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Rusnokovy vlády Marie Benešová

Důvod, proč Benešová nabídku stát se ministryní spravedlnosti přijala, je prý velice jednoduchý. „Skoro celý život se v této oblasti pohybuji. Navíc si přeji, aby ministerstvo fungovalo a nezastavily se práce, které v současnosti probíhají,“ vysvětlila.

Rezort pod jejím vedením bude prý muset zapracovat především na doprovodných předpisech k občanskému zákoníku, dále se zaměří na zákon o státním zastupitelství a běžný chod ministerstva. „Myslím si, že to nebude tak jednoduchý úkol,“ shrnula.

S postojem vedení ČSSD, které její rozhodnutí nahlas kritizuje, zásadně nesouhlasí. Naopak si prý přeje to samé, co sociální demokraté, tedy získání potřebného počtu hlasů k rozpuštění Sněmovny a předčasným volbám, aby mohla nastoupit politická vláda.

Podle svého názoru stranické usnesení neporušila. „Stojí v něm, že nikdo nebude vysílat do vlády své lidi, což je pojímáno tak, že nebude přímo nominovat členy strany. Já byla oslovena jako odborník a soukromá osoba,“ nechala se slyšet Benešová a zdůraznila, že jako členka vlády bude i nadále prosazovat a uplatňovat program sociální demokracie.

Dienstbier: Benešová porušila usnesení

Vůči jejím tvrzením se však příkře ohradil senátor za ČSSD Jiří Dienstbier. „Prosazování sociálnědemokratických principů je iluze, které snad ani ona sama nemůže věřit,“ prohlásil. Rusnokova vláda totiž podle něj nebude schopná prosadit vůbec nic, neboť nikdy nebude mít zajištěnou podporu ze strany Poslanecké sněmovny.

Usnesení ČSSD je navíc podle něj zcela jednoznačné – strana nebude podporovat žádnou vládu bez předčasných voleb, protože jen na jejich základě lidé dostanou možnost znovu se rozhodnout a na tomto základě vznikne zcela legitimní vláda opřená o důvěru Sněmovny.

„Ono usnesení jsem ještě detailně neviděla, budu se více zajímat,“ odpověděla mu s tím, že vzniklo ještě dříve, než přišla nabídka od Rusnoka. „Myslím si, že to nekoliduje, a myslí si to i řada dalších členů, kteří mi volají a vyjadřují podporu,“ stála si na svém.

Dienstbier ale pochopení pro její slova nenašel. „Myslím si, že pokud někdo opakovaně prosazuje jinou politiku než politiku sociální demokracie, tak by bylo poctivé to přiznat nahlas a odejít tam, kam ho srdce táhne, v případě paní Benešové do SPOZ,“ vzkázal jí.

Vyřizování účtů je směšné a trapné

Benešová mu odpověděla, že si Dienstbier přes tento problém jen vyřizuje účty z prezidentských voleb, což považuje za směšné a trapné. „Zeman je mi blízký léta, vážím si ho, vždy jsem ho podporovala, mám s ním dobré zkušenosti a podpořila jsem ho v prezidentské kampani. Nevidím ale důvod, proč bych měla přestupovat do SPOZ. Neuznávám institut přeběhlictví, program ČSSD jsem nezradila,“ dodala

„To je úplný nesmysl,“ odmítl její nařčení Dienstbier a dodal, že jeho názor o odchodu Benešové ze strany sdílí i vedení ČSSD, konkrétně Bohuslav Sobotka, Lubomír Zaorálek nebo Zdeněk Škromach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…