Jdi do prdele, Tomio! vzkazuje sociolog Okamurovi

25.04.2014 12:04

Sociolog Pavel Šplíchal poslal prostřednictvím článku na on-line komentářovém deníku kulturního čtrnáctideníku A2 jasný vzkaz poslanci a šéfu hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamurovi. „Jdi do prdele, Tomio!" Tak zní titulek textu, ve kterém jeho autor politikovi vyčítá například jeho „rasistické a xenofobní výroky".

Jdi do prdele, Tomio! vzkazuje sociolog Okamurovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Tomio Okamura se podle sociologa jako první pevně chopil „nahnědlých témat", navrhnul jejich nejjednodušší řešení a dokázal to vše dobře marketingově zabalit a prodat. „Sází ze sebe rasistické a xenofobní výroky a prokládá je moudry lidí, kteří byli ochotní přijmout kandidaturu za jeho hnutí do europarlamentu," píše Pavel Šplíchal ve svém komentáři.

Podobný tón se nese celým textem. „Z populistické směsky, která vynesla Okamurův Úsvit do parlamentu, se anticikánismus a protiimigrační xenofobie vylíhly jako hlavní témata jeho hnutí až postupem času. Tomio Okamura se hrdinských výroků na adresu lidí na sociálním dně nebál ani dřív, ale až před evropskými volbami se rozhodl, že hrát tuto kartu je pro něj nejvýhodnější," uvádí sociolog.

Podobnost s Bobošíkovou a Johnem je podle sociologa zřejmá

Po bok Okamury a jeho hnutí zařazuje Věci veřejné a Radka Johna a také Janu Bobošíkovou. „Vedle povinné mantry o straně/hnutí stojícím na straně voličů, a ne zkorumpovaných politiků, xenofobního, provinciálního antievropského étosu spojuje zmíněné politické projekty i to, že slouží zejména k zajištění finanční existence svých vedoucích představitelů. Provozovatel loutkového divadla jménem Věci veřejné Vít Bárta šel do politiky, jak se sám prořekl, kvůli kšeftům, Jana Bobošíková a Tomio Okamura pak jsou už čistými politickými podnikateli a politika je pro ně byznys sám o sobě," píše Šplíchal.

Celý text Pavla Šplíchala najdete ZDE.

Okamurovým slovům nevěří. Politik podle něj kolem sebe jen tak nezodpovědně plácá a spokojeně hromadí majetek. Kdyby se prý spokojil s populismem proti politickému establishmentu jako celku, nic tak hrozného by se nestalo. Sociolog ale vyčítá poslanci hlavně jednu věc.

„Okamura záměrně těží z komplexů a předsudků, které má společnost vůči Romům. Nepostavil se rétorice internetových diskutérů a jejich lžím o dvojím zákoně pro Romy a gadže, naopak na podobných mýtech spokojeně parazituje. Ti, kteří přijdou po něm, už jim možná budou sami věřit a od Dělnické strany je rozeznáme ještě hůř," uzavírá s varováním Pavel Šplíchal.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…