Jdou proti Putinovi. Kniha, jaká by vás neměla minout

13.02.2017 13:16

Kniha britského novináře Marca Bennettse, žijícího v Moskvě, je jedinečná v tom, že autenticky přibližuje současnou situaci protiputinovské opozice, přičemž dává prostor rozhovorům s oběma stranami, jak opozičníkům, tak představitelům státního aparátu a pravoslavné církvi, vysvětluje redaktor českého vydání Jiří Stárek.

Jdou proti Putinovi. Kniha, jaká by vás neměla minout
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

„Zničili mi můj velký den. Já jim teď zničím život,“ prohlásil prý Putin poté, co jeho inauguraci do třetího období v prezidentském úřadu v roce 2012 narušily masové protesty, které přerostly v násilnosti mezi demonstranty a policií. Od toho momentu zahájila ruská státní moc tvrdou ofenzivu proti opozici a protestním lídrům. Boris Němcov je po smrti a další klíčoví představitelé protiputinovského hnutí jsou buď ve vězení, nebo čelí obviněním z trestných činů. Zdá se, že Kreml se stále ve větší míře snaží uplatňovat politiku tvrdé ruky, přičemž proti domácím protestům zasahuje téměř všemi dostupnými způsoby – využívá při tom ukrajinské krize, podpory násilných proputinovských organizací a označování protestujících za „zrádce národa“.

Zkušený britský novinář Marc Bennetts, žijící posledních dvacet let v Moskvě, zkoumá ruské protestní hnutí v celé jeho ohromující různorodosti, od radikálních levičáků usilujících vrátit Rusko na cestu komunismu až po hipstery s iPady, kteří chtějí „žít v Evropě a neopustit Rusko“. Nehledá pouze ostře sledované lídry, nýbrž i méně známé aktivisty představující opory hnutí a také jejich protivníky, od prokremelských oficiálních osobností až po představitele církve. Značnou pozornost věnuje situaci v Čečensku, které označuje za „černou díru na mapě Ruska“, a krizi na Ukrajině.

Pro účely této knihy vedl rozhovory s mnoha osobnostmi z obou stran barikády, předkládá komplexní pohled na prostředí ruské politiky posledních let, který je pro českého čtenáře objevný a místy značně mrazivý. Knihu ZNIČILI MI ŽIVOT. Putinova válka s opozicí Vydává nakladatelství Vyšehrad.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …