Je absurdní žít ve strachu z něčeho, co se vlastně nekoná, říká o uprchlících ministr Dienstbier. Z detenčních ústavů by je přesunul na ubytovny

09.11.2015 8:49

Je zbytečné uprchlíky zavírat v uprchlických táborech, když je po pár týdnech stejně musí úřady pustit, říká ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD). Uvedl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny, z nichž citoval server Aktuálně.cz. Podle Dienstbiera by stačilo, kdyby uprchlíci po dobu řízení o vyhoštění mohli bydlet na ubytovně.

Je absurdní žít ve strachu z něčeho, co se vlastně nekoná, říká o uprchlících ministr Dienstbier. Z detenčních ústavů by je přesunul na ubytovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Jiří Dienstbier

„Je pravda, že řada lidí by tady asi nečekala na dokončení takového řízení,“ uznává ministr s tím, že by pak Němci mohli Česku uprchlíky podle evropského práva vracet.

Celý text je ZDE

„Ale v takovém případě bychom je opět mohli umístit na ubytovnu a v řízení s nimi pokračovat. Nepochybně by při takovém postupu nebyl žádný problém se zajištěním důstojných podmínek. Zejména pro děti, které přišly se svými rodinami,“ řekl Dienstbier.

Server ale upozorňuje na to, že takové argumenty Dienstbierův stranický kolega z ČSSD a ministr vnitra Milan Chovanec neuznává. Říká, že se řídí právem. A opakuje, že uprchlíci porušili zákon. Podle něj je na prvním místě bezpečnost občanů. „Ta sice musí jít ruku v ruce s lidskými právy, ale v některých situacích je pro mě bezpečnost prostě prioritou číslo jedna,“ podotýká Chovanec.

Přehnaný důraz na bezpečí ve chvíli, kdy do Česka ve srovnání s jinými státy proudí jen zlomek migrantů, je ale podle Dienstbiera populismus a hra na emoce.

„Přijde mi trochu absurdní žít ve strachu z něčeho, co se vlastně nekoná. V situaci, kdy tady o azyl žádají spíše desítky než stovky lidí a kdy ti, kteří procházejí, zpravidla směřují někam jinam než do České republiky,“ říká ministr Jiří Dienstbier s tím, že veřejná debata by se měla vést spíš v rovině toho, jak může Česko z příchodu migrantů těžit. Například by je mohly zaměstnávat průmyslové podniky, kterým dlouhodobě chybějí zaměstnanci.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…