Je arogantní, neplní úkoly! Pospíšil s Hřibem si vjeli do vlasů na ČT, ostře

12.12.2019 11:56

V koalici hlavního města to vře. Předseda pražské TOP 09 Jiří Pospíšil stupňuje kritiku primátora Zdeňka Hřiba z Pirátské strany. Podle něj se chová ke koaličním partnerům arogantně, zasahuje do kompetencí kolegů z rady a má několik vlastních nesplněných úkolů. Krajský výbor TOP 09 Hřibovi dokonce vyslovil nedůvěru a vyzval k zahájení dohodovacího řízení. Primátor Pospíšilovy námitky nechápe, je přesvědčený, že koalice na radnici udělala spoustu práce. Příčinou sporu je podle něj nedorozumění. Hřib s Pospíšilem diskutovali včera večer v pořadu Události, komentáře ČT24.

Je arogantní, neplní úkoly! Pospíšil s Hřibem si vjeli do vlasů na ČT, ostře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Zdeněk Hřib

„Opravdu si myslím, že to je celé nějaké nedorozumění. Pokud ta záležitost vznikla kvůli dalšímu postupu v otázce družstevního bydlení, tak tam byla dosažena shoda na dalším postupu vlastně už v pondělí odpoledne, tedy předtím, než zasedal krajský výbor TOP 09. V podstatě, ve zkratce tam šlo o to, že předseda výboru pro bydlení z Prahy Sobě Pavel Zelenka měl připomínky k tomu, aby po zadání odborné analýzy, kterou chtěla vyhlásit Hana Marvanová ze STAN, bylo nějakých způsobem upřesněno tak, aby potom následně mohlo být snáze dosaženo politického konsensu. Mou snahou je dosahovat co největší koaliční shody na těch záležitostech,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib. 

Pospíšil následně podotkl, že by chtěl, aby koalice fungovala lépe. „Naším cílem není žádné bourání koalice ani odvolávání pana primátora. Na druhou stranu pokud jsme v poslední době svědky, že zde vznikla koalice tří stejně silných subjektů, my máme 13 mandátů v zastupitelstvu stejně jako Piráti, to znamená, máme někde v nějakém jiném výzkumu méně, tak jsme v tuto chvíli stejně silný subjekt. A pokud jsme svědky toho, že pan primátor v některých kauzách, a o tom se doufám bude bavit v rámci dohodovacího řízení, abychom vysvětlili, co nám vadí, se k nám nechová jako první mezi rovnými, ale víceméně se chová jako politik pouze za Piráty, který do určité míry diskvalifikuje naše radní, kteří odvádějí dobrou práci, tak nám to vadí. Protože je to ku škodě občanů Prahy, to je ten hlavní problém...“ podotkl Pospíšil s tím, že dochází k blokování projektu družstevního bydlení Hany Marvanové, což je ke škodě občanů.

„Nám jde o věcný obsah a doufám, že tyto konkrétní projekty, které se blokují anebo se nerozvíjí, vysvětlíme a tahle krize přispěje k tomu, že se budou naplňovat,“ dodal Pospíšil. „Z mého pohledu mně se s radními za TOP 09 například dělá velice dobře. Jsou to jednoznačně odborníci,“ sdělil Hřib a nabídl Pospíšilovi prezentaci práci všech radních, které má jeho strana na radnici. 

„A z mého pohledu se udělala velká část práce a já bych mohl tady vyprávět jenom o tom bydlení. Náš radní Adam Zábranský co udělal v oblasti bydlení, že zkatalogizoval vlastně ty městské byty. Vyčlenil 133 bytů nových pro důležité profese. A udělal program s alokací 500 milionů Kč pro rekonstrukci bytů,“ začal vyprávět Hřib a uvedl, že netušil, že Pospíšil vnímá nějaké problémy, neboť z jeho pohledu koalice v Praze funguje.

„My bychom opravdu rádi dosáhli velmi solidního hlubinného dohodovacího řízení počátkem příštího roku, kdy opravdu bychom projeli bod po bodu koaliční program a řekli si, co jsme fakt pro ty lidi udělali. Nám o nic jiného nejde, a když jde o to bydlení, dovolte mi tři teze, tak nemáme centrální stavební úřad, je blokováno družstevní bydlení, koaliční partneři nepopřeli náš projekt fondu dostupného bydlení, tedy podpora hypotéky; a teď bych vyjmenoval 5 věcí, které se v bydlení měly udělat. Další můžu jmenovat, které nejsou a které podle nás ohrožují to, aby ta koalice třeba mohla říci: V bydlení se udělá něco jiného. Vy tu hovoříte, co dělá pan Zábranský, skvělý. Ale to je vlastně rekonstrukce stávajících bytů, my jsme slíbili, pane primátore, že budeme stavět nové a nové byty, a to si pojďme fakt v klidu věcně sednout, a to jsou ty obavy našich členů, kteří v pondělí o tom debatovali, a pojďme říci, co uděláme pro to, abychom za 3 roky byli úspěšnější než paní Krnáčová,“ dodal Pospíšil a zkritizoval také digitalizaci úřadu i problémy s evropskými fondy.

„Určitě se nebráním tomu, abysme po roce vyhodnotili tu práci koalice, já jsem naopak jednoznačně pro,“ podotkl Hřib. „My jsme prosadili do koaliční smlouvy to, že jsou ty půlroční plány, že práce se plánuje, pravidelně vyhodnocuje, a já jsem posadil i to projektové řízení, že děláme na magistrátu, ale já se určitě nebráním si to teďka prostě po roce dát pod sebe, sečíst, co se povedlo, kde je možné třeba přidat. A určitě já panu předsedovi Pospíšilovi rád odprezentuji to, co všichni radní... na čem pracují,“ dodal. 

„My pouze chceme, abychom byli ctěni jako solidní partner. Vy sám říkáte, že naši radní pracují perfektně, já to vidím stejně. A prosím, chovejte se solidně k Haně Marvanové, která toto vnímá velmi osobně citlivě. Měsíce se zablokují materiály. Teď to vy, samozřejmě chápu, logicky dáváte do nějaké jednodušší podoby. A pokud to poběží, budete opravdu primátor, který bude mít ke všem radním stejný přístup. Ne preferovat svoje radní, viz tady ta zpráva z Bruselu, kterou jste dal pouze svému radnímu, a ne Haně Marvanové. To byla tiskovka předtím, taky byla emocionální, Hana Marvanová byla pobouřena, že vy dáte zprávu o Andreji Babišovi svému radnímu Zábranskému, a ne jí,“ zdůraznil následně ještě Pospíšil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…