Je dobře, že jsme se ohradili! Pazderka udeřil v otázce srpna 1968

07.06.2019 22:16

Bývalý zpravodaj ČT mimo jiné v Moskvě a šéfredaktor deníku Aktuálně.cz Josef Pazderka nabídl posluchačům Českého rozhlasu osobními zkušenostmi podložený pohled na současné Rusko. Pazderka má obavy, že Vladimir Putin probouzí v lidech pocity o velké sovětské minulosti, kdy se svět Sovětů bál, a protože se jich bál, tak si jich i vážil. Rusové jsou prý dnes doslova bičováni propagandou, která je může vrátit do myšlenkových starých kolejí.

Je dobře, že jsme se ohradili! Pazderka udeřil v otázce srpna 1968
Foto: Oficiální twitterový účet Vladimira Putina
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Hned v úvodu rozhovoru prozradil, že s návrhem na uznání sovětských okupantů Československa z roku 1968 přišel komunistický poslanec Jurij Sinělščikov, který se na okupaci naší vlasti osobně podílel. Ale vzhledem k tomu, že ruští komunisté nemají v parlamentu většinu, návrh nemusí projít. Pazderka prý však nedokáže posoudit, jak se k návrhu postaví vládní stran Jednotné Rusko.  

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí

„Jurij Sinělščikov cítí, že ta atmosféra v Rusku, která se po dlouhé masáži vrací k takovým těm sovětským mýtům, nazrává k tomu, aby tento návrh mohl mít určitou podporu,“ dovysvětlil šéfredaktor. A voliči komunistů prý tuto snahu vítají, protože nostalgicky vzpomínají na éru sovětské moci. Tito lidé podle Pazderky stále chtějí věřit tomu, že v roce 1968 působili v Československu podporovatelé Adolfa Hitlera a měli tu připravené sklady zbraní.

„Staré sovětské mýty mají velkou sílu a znova se vracejí do hry. Já se bojím, že se vracejí do hry záměrně, že je to součást určitého konceptu vládnutí Vladimira Putina, který apeluje na emoce a city lidí, kteří se vztahují k Sovětskému svazu jako k velmoci,“ zaznělo z úst hosta. Podle něj to ukazuje, že ruská společnost se dodnes nevyrovnala se svou sovětskou minulostí, s vražděním Poláků v Katyni, s invazí do Československa z roku 1968, s invazí do Afghánistánu a s dalšími problematickými momenty sovětských dějin.

Šéfredaktor má za to, že Češi udělali dobře, když se proti přijetí zákona o roce 1968 ohradili. Musíme dát Rusku najevo, že máme určité hodnoty, které si budeme hájit, protože v ruských médiích se na ně prý zřetel nebere.

„Současná společnost je doslova bičována ostrou propagandou, která se valí na lidi z oficiálních televizních kanálů a novin. Ty jsou pod přímým vlivem Kremlu. Viděl jsem televizní debaty, které už jdou za hranice dobrého vkusu. Polský představitel hájící oficiální stanovisko své země byl doslova vyveden ze studia a provázely ho velmi sprosté nadávky. Agresivita a vulgarita jsou na vzestupu, a tak není divu, že se podobná témata vracejí do hry,“ prozradil Pazderka.

Šéfredaktor by považoval za správné, kdyby se česká strana zastala těch ruských lidí, kteří o roce 1968 nebo o Katyni mluví pravdu, kvůli čemuž jsou v Rusku vystaveni nepříjemnému tlaku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…