Je jí jedenáct, je handicapovaná a žije v ústavu. Teď na ní přišel exekutor, že neplatí za odpad. A je to tak prý správné

11.10.2015 22:44

Jedenáctiletá handicapovaná dívka přišla o šest tisíc korun. Zabavila jí je Česká Lípa s odůvodněním, že fyzicky a mentálně nemocná Štefanie neplatila ve městě za odpad. Je třeba ovšem také dodat, že dívka prakticky od narození žila v ústavu, kam ji rodiče umístili, a nikoli v České Lípě.

Je jí jedenáct, je handicapovaná a žije v ústavu. Teď na ní přišel exekutor, že neplatí za odpad. A je to tak prý správné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odznak soudního exekutora

Podle informací serveru Novinky.cz dluh vznikl v okamžiku, kdy její biologická matka neuhradila několik set korun za komunální odpad a výzvy k doplacení ignorovala, takže dluh vyrostl až na 6 tisíc, které úřad dívce strhl ze stavebního spoření zřízeného příbuznými. Advokátka dívky Alena Vlachová upozorňuje, že podobných dětských dlužníků je v Česku na 150 tisíc. Samotné advokátce se zatím podařilo oddlužit 20 dětí. Štefanie ale musela čelit exekučnímu řízení.

Tisková mluvčí úřadu Kristýna Brožová poznamenala jen, že se ke konkrétním úřadům nemůže vyjadřovat, ale v obecné rovině jí nezbývá než poznamenat, že se město musí chovat jako řádný hospodář, takže dluhy musí vymáhat od všech. Vlachová přesto namítá, že město nepostupovalo správně, neboť se nestaralo o řádné zastoupení dívky v poplatkovém řízení. Spolehlo se pouze na rodiče, kteří se o dívku nestarají. Současně dívce dosud nebyly doručeny platební výměry, takže rozhodnutí není pravomocné. A pokud na to město odmítá přistoupit, upřednostňuje své finanční zájmy před zájmy dítěte.

Napříště má děti chránit připravovaná legislativní novela, která říká, že povinnost dětí platit poplatky padá na hlavy jejich rodičů, takže se dluhy s dětmi nepotáhnou od nejútlejšího dětství. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…