Je jim 21, 22, žádné děti! Nesmysl, jen hrajete na city, srovnala Šojdrovou profesorka z ANO. „No... já to myslela jako...“ prořekla se „matka sirotků“ z KDU-ČSL

18.09.2018 7:16

UVNITŘ VIDEO Téma přijetí syrských sirotků, které nastolila europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) a s nímž vyjádřil nesouhlas premiér Andrej Babiš (ANO), bylo hlavním tématem Událostí, komentářů na ČT24. Diskutovala o něm právě Šojdrová s exministryní spravedlnosti za ANO, profesorkou kriminologie Helenou Válkovou.

Je jim 21, 22, žádné děti! Nesmysl, jen hrajete na city, srovnala Šojdrovou profesorka z ANO. „No... já to myslela jako...“ prořekla se „matka sirotků“ z KDU-ČSL
Foto: Repro ČT
Popisek: Helena Válková (ANO), Michaela Šojdrová (KDU-ČSL)

Babiš mimo jiné zkritizoval Šojdrovou za to, že dětští sirotci, které chce přijmout, jsou chlapci ve věku 12 až 17 let, nikoliv malé děti. „Vím, že tito tam skutečně bez rodičů jsou, ale jsou tam i jiné děti, určitě děti i mladší – a je pouze na České republice, jaké podmínky by si stanovila. Je to stejné jako třeba s Velkou Británií, Francií nebo Irskem, které chtějí tento program také realizovat,“ poznamenala Šojdrová a dodala, že přehled o dětech umístěných v uprchlických táborech mají řecká vláda i vysoký komisař OSN.

Anketa

Stojíte za předsedou vlády Andrejem Babišem? (Anketa probíhá od 18.9.2018)

92%
8%
hlasovalo: 12412 lidí

„Je to úplný nesmysl, paní kolegyně, protože my nemůžeme brát abstraktní sirotky. Řada těch dětí, které se vydávají za děti, že je jim 15, 14, 16, právě z Řecka, z uprchlických táborů, tak se potom zjistí, když se dělají dost náročné, i finančně i časově, testy, že je jim 21, 22,“ upozornila Válková.
 
Celý pořad najdete ZDE.
 
„Sirotci jsou pojem, který jste použila, abyste hrála na emoce lidí. Já to považuju za provokaci a vůbec se mi to nelíbí, proto jsem přijala to pozvání do studia, protože si osobně myslím, že to není fér, že jste zneužila pojmu sirotek. To jsou děti, které nejsou doprovázené a to je terminus technicus,“ vyčetla pak Šojdrové Válková.
 
„Mezi těmi nedoprovázenými dětmi nepochybně sirotci mohou být. Já říkám znovu, že je...“ reagovala Šojdrová. „Mohou být, ale vy jste řekla sirotci,“ zmínila dále Válková. „Víte co, je to zkratka,“ oponovala jí Šojdrová. „No to je teda, ale nepřípustná, protože hrajete na emoce a to se nedělá,“ sdělila Válková.

 
 
„Já používám slovo nedoprovázení, protože i Úřad Vysokého komisaře používá slovo ‚unaccompanied‘, takže nedoprovázené děti. Některé z nich, už se ví, že jsou sirotci, o některých se to neví a může se to zkoumat. A pozor, já také upozorňuji na to, že chci, aby to byla doplňková mezinárodní ochrana a to vy víte, že je proces, kdy to dítě je pod dohledem, pod kontrolou a nemůže se stát, že se bude někde pohybovat a dělat něco, co dělat nemá,“ zareagovala Šojdrová.

„A znáte trošku třeba český právní řád, občanský zákoník, který se musí...“ oponovala jí Válková. „Ale to dítě, které sem přijde v této situaci, tak nebude občan České republiky, bude dítě, které je přijaté v určitém ochranném režimu,“ míní Válková.

Česká velvyslankyně v Sýrii Eva Filipi pak ve vysílání poznamenala, že ze Sýrie adopce do zahraničí být nesmí. „Mám pocit, že jakoby se tady pohybujeme v kruhu něčeho, co vůbec nemá smysl, protože fakta jsou taková, že to není realizovatelné. Jediná cesta, jestli chceme pomáhat, je pomoc na místě, což i my děláme,“ sdělila Filipi a poznamenala, že naše vnímání situace v Sýrii je tak trochu mimo. Šojdrová se však ohradila, že neprosazovala adopci. 
 
Následně se opět obě ženy dostaly do sporu o pojem sirotci, kdy Válková uvedla, že ji to ze strany europoslankyně velmi mrzí. 
 
„Budu kritická vůči panu premiérovi, protože vyloženě naskočil na tu provokaci s těmi sirotky. Paní poslankyně, ale já si myslím, že jste využila toho pojmu, abyste ty emoce vzbudila, protože tím se rozděluje ta společnost. A Andrej Babiš, jak je zvyklý rychle reagovat, tak použil stejného pojmu. Já myslím, že už by ho teď nepoužil, protože pokud vím, tak teď už začal diferencovat. Já si myslím, že sirotek je absolutní nesmysl a je to špatně,“ sdělila pak také Válková. 
 
„Budeme se hádat o slovíčka, nebo nám jde o péči o děti,“ poznamenala následně Šojdrová. „Mně právě jde o tu péči a vy zneužíváte...“ oponovala Válková. 
 
 

reklama

autor: vef

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…