Je mi trapně, když musíme opilé poslance vyvádět. Jermanová si stěžovala v ČT

04.03.2014 22:43

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Jaroslava Jermanová a předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc byli hosty úterních Událostí, komentářů. V nich došlo na ostrou debatu ohledně alkoholu na půdě Poslanecké sněmovny či omezení času, po který mohou poslanci za řečnickým pultíkem řečnit.

Je mi trapně, když musíme opilé poslance vyvádět. Jermanová si stěžovala v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedové sněmovny Gazdík, Jermanová a Filip

„Doufám, že se nám podaří zakázat alkohol na půdě Poslanecké sněmovny. Je to forma zaměstnání a pokud vím, tak ve veřejném ani v soukromém sektoru to není praxí," je přesvědčená Jermanová. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jeronýma Tejce ale samotný zákaz nic nevyřeší. „Mně to například režim nezmění, jezdím do práce a z práce autem a sám řídím. Pokud ale nevznikne jasná definice zákazu, tak zákaz sám nic nevyřeší," říká.

Tejc poukazuje na to, že si mohou poslanci alkohol schovávat například v kanceláři či v placatce a kdykoliv si mohou „odskočit" doplnit hladinu alkoholu. Tento argument je ale podle místopředsedkyně sněmovny směšný. „Nejsme nadlidi a měli bychom se chovat jako normální zaměstnanci. Vždyť my zaměstnanci jsme, lidé si nás zvolili. Vaše argumenty mi přijdou silně populistické," pustila se do Tejce.

Nekázeň je vina Jermanové

„Je mi trapně, když poslanci ruší zasedání, protože jsou opilí a já musím žádat předsedy klubů, aby je vyvedli ven," dodává. Nekázeň během zasedání ale musí podle Tejce řešit sama místopředsedkyně. „Pokud si paní místopředsedkyně není schopná zajistit pořádek, je to její problém," reagoval popuzeně Tejc. Kromě alkoholu je dalším velkým tématem zkrácení doby, po kterou mohou poslanci za řečnickým pultíkem řečnit.

„Nyní je doba neomezená. My jsme ale v tomto v Evropě raritou," poukazuje místopředsedkyně. „Po dvou či třech schůzích vidím, že mrháme prostředky státu a časem," dodává. Tejc ale nevidí důvod, proč by se mělo v demokratickém státě odebírat právo na veřejné vystoupení. „V některých případech dvakrát deset minut nestačí, například v případě pozměňovacích návrhů," argumentuje Tejc. Za řečnickým pultíkem by tak měl podle něj poslanec řečnit tak dlouho, jak jen uvažuje za vhodné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…