Je mi z vás zle, bezmozci. Šibenice, květiny v koši, a prý že nejsme jako oni... Budete koukat, odkud znějí tyto hlasy

17.11.2018 14:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) se proplížil na Národní třídu v noci a položil tam věnec k uctění památky 17. listopadu 1989. Stejně se zachoval i předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura. Podle poslankyně Jany Černochové (ODS) se Babiš zachoval zbaběle. Tvrdě však odsoudila i ty občany, kteří hodili Babišův či Okamurův věnec do koše. Takovéto chování je podle ní primitivní, odsouzeníhodné a nedůstojné.

Je mi z vás zle, bezmozci. Šibenice, květiny v koši, a prý že nejsme jako oni... Budete koukat, odkud znějí tyto hlasy
Foto: osobní archiv
Popisek: Jana Černochová

Česko si připomíná 29. výročí sametové revoluce. 17. listopadu 1989 se definitivně ukázalo, že komunistická moc se hroutí. Jedním z hesel sametové revoluce bylo také sousloví „nejsme jako oni“. Lidé tehdy chtěli dokázat, že jsou lepší, tolerantnější a otevřenější, než kdy byli komunisté.

Dvacet devět let poté stojí v čele země předseda vlády, který před rokem 1989 spolupracoval s komunistickou státní bezpečností. Mnoha lidem se to nelíbí a chtěli to dát premiérovi Andreji Babišovi (ANO) najevo. Babiš se konfrontaci vyhnul tím, že věnec k pamětní desce na Národní třídě položil už v noci. Stejně se zachoval předseda hnutíí Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Toto počínání pana premiéra odsoudila poslankyně ODS Jana Černochová (ODS). Stejně tvrdě však vystoupila také proti občanům, kteří nejen Babišův a Okamurův věnec hodili do koše. V odpadcích skončil i věnec předsedy ČSSD Jana Hamáčka, koaličního partnera Andreje Babiše, i věnec prezidenta republiky Miloše Zemana.

„Nejsme jako oni? Začínáme se tak bohužel chovat... Ve čtvrtek na demonstraci šibenice, dneska živé květiny s naší trikolorou v odpadkovém koši. To je nějaká kultura? Ne, to je primitivismus. Je mi z toho smutno a letošní oslavy 17. listopadu tak pro mě mají hořkou pachuť. A žádný uliční výbor už nikdy nesmí rozhodovat o tom, kdo smí, či nesmí, položit u památníku květinu! Jinak budeme s našimi ideály sametu pro smích ještě víc než ten, který se na Národní třídu zbaběle vplížil s tmou,“ napsala roztrpčená Černochová.

Brněnský právník Tomáš Tyl dodal, že lidé, kteří vyhodili věnec premiéra do koše, vítali potleskem na Národní třídě bývalého předsedu Senátu Milana Štěcha (ČSSD), který byl před rokem 1989 členem komunistické strany a jako sociální demokrat po roce 1989 nejednou ostře vystupoval proti živnostníkům.

Vyhození věnců Zemana, Babiše, Hamáčka a Okamury do koše odsoudil i místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Naproti tomu pochopení pro to vyjádřili představitelé hnutí Starostové a nezávislí nebo předseda ODS Petr Fiala. Vyhození květin do koše sice prý není „jeho šálek čaje“, ale má pochopení pro to, že jsou mnozí lidé rozčarovaní z kroků Andreje Babiše či Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…