Je potřeba stanovit hranice. Koaliční partneři si nenechají líbit Babišovo dravčí jednání, myslí si Urban

10.10.2014 16:34

Všichni vůdci si přejí, aby si je lidé pamatovali pro jejich úspěchy. Pokud ale dojde na problémy, začnou vůdci odkazovat na své partnery a připomínat kolektivní odpovědnost. V politice to podle Milana Urbana platí dvojnásobně. Poslanec za ČSSD si ve svém článku opakovaně rýpl do Andreje Babiše (ANO).

Je potřeba stanovit hranice. Koaliční partneři si nenechají líbit Babišovo dravčí jednání, myslí si Urban
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

V posledních měsících se podařilo koalici prosadit řadu svých návrhů. Zvýšila důchody, zachránila evropské dotace a prosadila třetí sazbu DPH. V posledních měsících se ale zdá, jako by vše podstatné zařídil jen jeden člověk, který maká. Tvrdí to Milan Urban ve svém článku na ParlamentníchListech.cz a očividně má na mysli ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Střet marketingově zdatného dravce s gentlemansky naladěnými partnery

Pokud ovšem něco nejde, stojí za tím všichni tři koaliční partneři. „Ale jak často říkám – tvářit se, že dobré věci jsem zařídil já, potíže zavinili partneři, to je legitimní politický styl. Je to střet marketingově zdatného dravce s gentlemansky (až příliš gentlemansky) naladěnými partnery, kteří nechtějí zvyšovat napětí a raději ustoupí,“ tvrdí Urban.

Celý článek ZDE.

I sám Urban má pro klidný a smířlivý postoj pochopení, protože je potřeba prosadit řadu zákonů nebo kroků, které nesnesou odkladu. Je prý potřeba zavést takzvaný kurzarbeit, dokončit protikorupční zákony, změnit penzijní systém a dokončit služební zákon. Jsou zde i další problémy, ale vše je potřeba řešit v koalici.

Je potřeba stanovit hranice. Partner si nemůže nechat líbit dravčí jednání nekonečně dlouho

„Aby vůbec mohla fungovat, je třeba dát jasně najevo, že existují hranice, které prostě překročit nelze, kde již sebeobětování přechází do popření vlastní důstojnosti a koneckonců také hraničí s aktem sebevraždy,“ míní Urban. Nikdo prý nemůže čekat, že si partner nechá líbit dravčí jednání nekonečně dlouho.

Je to prý jako výchova dítěte. Když se mu nejprve nechá po mnoho měsíců volné pole působnosti, těžko mu pak budete nastavovat hranice. Půjde to, pokud člověk vytrvá a bude neústupný a tvrdý. Je také nutné přistupovat diplomaticky a umět rozpoznat správný okamžik pro kompromis.

Příští měsíce by mohly být ve vládní koalici racionálnější. Žádné pérko nelze natahovat donekonečna

„I noví politici (tvářící se však jako nepolitici) vědí, že žádné pérko nelze natahovat donekonečna a že prasklá pružina napáchá obvykle obrovské škody. Tím myslím, že příští měsíce by mohly být racionálnější než v dětském příměru. Ale bude třeba si jimi projít a tentokrát si prosadit svou musíme my,“ tvrdí Milan Urban.

Někteří lidé se ve sněmovně snad narodili – Marek Benda nebo nosič pizzy Dalík a Urban

Andrej Babiš při předvolebním mítinku v Plzni na náměstí předstoupil před voliče a popsal ANO jako hnutí namířené proti tradičním stranám. Do politiky by prý měli chodit lidé, kteří uspěli v normálním životě a nemají potřebu mít příjem nebo si plnit ambice.

Vyjádřil se také k volbám do Senátu. A při té příležitosti si neodpustil rýpnutí do některých politiků: „Můžete si říct, že je na nic a můžu s tím souhlasit, ale historicky v tom Senátu byli slušní lidé. Když si to porovnáme se sněmovnou, kde někteří lidé se tam snad narodili, jako Marek Benda nebo nosič pizzy Topolánka Dalík a Urban. Ten je tam také sto let, hlava organizovaného zločinu Kalousek také, mimozemšťan Laudát též. Sedět ve sněmovně je pro mě skutečně útok na duševní zdraví, ale já si tam píšu ty e-maily a SMSky, a když, tak se vyjádřím normálně. Jako cizí element jsme si dovolili ve sněmovně zakázat alkohol. Takže už nechlastají v bufetu, ale chlastají v kancelářích.“

Celý článek ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…