Je prý jen otázkou času, kdy v Bavorsku umrzne první dítě z uprchlické vlny

30.10.2015 11:05

Rodiny s malými dětmi se na fóliích a dekách tulí co nejblíže k sobě. Chlad a vlhko jim v noci dává zabrat. Zhruba 2500 uprchlíků včetně mnoha kojenců čeká na mokré louce na rakousko-německé hranici u bavorského Wegscheidu ve světle reflektorů několik hodin. Teplota se v nadmořské výšce 700 metrů pohybuje kolem dvou stupňů, těsně nad zemí je ještě nižší. Potůček zurčící nedaleko s sebou přináší lezavý chlad a vlhkost, píše agentura DPA.

Je prý jen otázkou času, kdy v Bavorsku umrzne první dítě z uprchlické vlny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Uprchlíci před autobusovým nádražím v Bělehradě. Do Srbska denně dorazí až tisíc imigrantů, kteří chtějí do EU. Hlavně do Německa či Švédska.

"Je jen otázkou času, kdy tu umrzne první dítě," říká Lothar Venus z pasovského okresního úřadu. Předpokládá, že mnoho čekajících bude muset venku v zimě strávit celou noc. Na německé straně je totiž k dispozici málo autobusů, které by běžence rozvezly do ubytoven v Bavorsku. Večer by jich mělo dorazit deset z Mnichova. Ty ale poberou jen 600 lidí.

Podnikatel uvolnil pro uprchlíky jednu halu

"Co svede při těchto počtech deset autobusů, potřebovali bychom jich tu čtyřicet, abychom ty lidi dostali rychle do tepla," nadává Venus. Existuje podle něj nebezpečí, že se uprchlíci zkrátka rozhodnou, že budou do Německa pokračovat na vlastní pěst. Museli by přitom projít pěšky tři kilometry po neosvětlené rychlostní silnici, což je za tmy životu nebezpečné. Před dvěma dny se takto na cestu přes varování německé spolkové policie vydalo 1000 uprchlíků.

Němečtí úředníci mají v noci za úkol opakování tohoto scénáře zabránit. Podaří se jim to mimo jiné s pomocí podnikatele z Wegscheidu, který se rozhodl bez otálení vyklidit jednu ze svých hal a dát ji k dispozici jako provizorní ubytovnu. Jeden z autobusů tak jezdí sem a tam a zanedlouho z louky do haly přiveze asi 300 běženců. Po hodinách v chladném počasí mají teď aspoň střechu nad hlavou.

Mají strach brát si deky, pak toho ale litují

Čekajících uprchlíků neubývá ani na hranici mezi bavorským Pasovem a rakouským Achleitenem. Během středy sem rakouské úřady přivezly ve čtyřiceti autobusech zhruba 2500 lidí. Červený kříž jim dá čaj, zeleninovou polévku, suchary a ovoce. Deky, které dobrovolníci nabízejí, ale přijme jen málo migrantů. Mají totiž strach, že přijdou o drahocenný čas, když vystoupí z fronty a budou se pak muset zařadit zase na konec. O několik hodin později toho ale litují. Posedávají či polehávají na chladném asfaltu a mrznou. Někteří z nich se ohřívají u ohně. Bude trvat několik hodin, než se dostanou do vyhřívaných pokojů v provizorních ubytovnách v Německu.

Otázkou podle DPA zůstává, proč Rakušané masy uprchlíků dopravují na německou hranici až v odpoledních či večerních hodinách. "Do poledne tu nemáme problém. Ale vpodvečer to pak jde ráz na ráz. Přitom jsou rakouští kolegové stejně přetížení jako my," říká mluvčí spolkové policejní inspekce z bavorského Freyungu Thomas Schweikl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…