Je správné dát Ukrajině peníze. Ruská propaganda nemá pravdu, říká polský exprezident, který se o tom snažil přesvědčit i Zemana

01.06.2015 12:01

Politiku možná začnou ovládat lidé, kterým nejde o politiku, ale spíše o budování vlastní dobré image s pomocí PR agentur, kteří slibují toliko světlé zítřky. Slib, že bude líp, se totiž dá napsat i na sociální síť Twitter. Recept, jak toho dosáhnout, už se tam ale nevejde. Tato slova ovšem nepronáší ani Andrej Babiš (ANO) ani jeho kritici, ale polský exprezident Aleksander Kwasniewski, jenž řekl pár slov i k Ukrajině a Miloši Zemanovi.

Je správné dát Ukrajině peníze. Ruská propaganda nemá pravdu, říká polský exprezident, který se o tom snažil přesvědčit i Zemana
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Aleksander Kwasniewski je klasickým představitelem polské levice, která je dnes na ústupu. V nedávných prezidentských volbách dopadli její zástupci podobně jako u nás v přímé volbě Jana Bobošíková nebo Přemysl Sobotka (ODS). Kwasniewski je však politikem ještě z doby, kdy tomu bylo jinak, svědčí o tom to, že byl polskou hlavou státu deset let.

Co stihnete říct ve 140 znacích?

Po vítězství Andrzeje Dudy má však strach z jednoho trendu, v němž politické ideje nahrazují PR agentury a k vítězství ve volbách stačí chytlavé reklamní heslo. V rozhovoru pro MF Dnes konstatuje, že někdejší europoslanec Duda vyhrál v demokratických volbách, protože dokázal oslovit nejmladší voliče, a to především na sociálních sítích.

„Ale co je to Twitter? Tam se vám nevejde reforma hospodářství. Tam můžete napsat, že chcete, aby bylo lépe. A konec. Na oslovení voličů to je fajn, ale pokud jde o myšlenky, je to cesta do háje,“ varuje.

Na druhé straně uznává, že možná přichází čas pro politiky, kteří se umí pohybovat právě v této sféře. Starší politici už to často neumí a navíc mají ještě v paměti, jak žilo Polsko před lety. Dnes však nastupuje generace, která už řeči o minulém režimu bere jen jako okénko do historie, demokracii berou jako danou věc a chtějí politiky, kteří jim nabídnou světlejší budoucnost.

„Je možné, že čas nás profesionálních politiků prostě končí. Že brzy už nebude mít smysl se ptát, jaká strana za kým stojí, ale spíše jaká PR firma za kým stojí. Žijeme ve světě, který je zahlcený informacemi, v němž nejsou občané, jen konzumenti, zákazníci. Občana přesvědčujete nějakým programem, idejemi, konzumenta jen reklamou, cenou a obalem. To jsou pro demokracii obrovské výzvy. Když se dnes zeptáte normálního člověka, kolik informací získává z televize, rádia, novin, internetu, budete šokováni.“

Zeman a Ukrajina

V rozhovoru padlo také pár slov o Ukrajině. Kwasniewski má za to, že se tato země snaží přiblížit Západu a činí v tomto smyslu i reformní kroky, ale nesmíme zapomínat, že na východě země zuří válka, takže reformy probíhají pomaleji než v době míru. Snažil se o tom prý přesvědčit i prezidenta Miloše Zemana, s nímž se zná od 90. let minulého století. Snad se mu to prý aspoň trochu podařilo. Podle jeho názoru především nesmíme podlehnout ruské propagandě.

„Snažil jsem se mu vysvětlit, co se mi zdá nefér – jak nás přesvědčuje ruská propaganda, že dávat peníze Ukrajině nemá smysl, protože je to černá díra. To není pravda. Na Ukrajině za velmi dramatických podmínek probíhají reformy,“ říká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…