Je to blázen? Alexandr Vondra se rozepsal o duši Donalda J. Trumpa

22.11.2016 10:05

Rasista, sexista, misogyn, lhář a blázen? Jak číst Donalda Trumpa? ptá se ve svém komentáři na serveru Echo24.cz exministr obrany za ODS Alexandr Vondra.

Je to blázen? Alexandr Vondra se rozepsal o duši Donalda J. Trumpa
Foto: CEVRO Institut
Popisek: RNDr. Alexandr Vondra, ředitel Centra transatlantických vztahů VŠ CEVRO Institut

„Je faktem, že drtivá většina průzkumů veřejného mínění favorizovala Hillary Clintonovou. A je rovněž faktem, že rozdíl v predikcích a ve výsledku se při klíčových hlasováních neobjevuje poprvé. Prakticky stejný příběh jsme viděli v případě referenda o brexitu. Mnozí nyní očekávají, že se podobné vzorce mohou opakovat příští rok u parlamentních voleb ve Francii, nebo dokonce v Německu,“ podotýká úvodem Vondra a všímá si českého diskurzu, kde se uvádí, že průzkumům veřejného mínění nemá cenu věřit. 

„Lidé soudí, že průzkumy jsou nereprezentativní nebo předem ovlivněné či zaplacené. V tomto mínění se odráží rozšířená nedůvěra vůči našim státním i veřejně etablovaným institucím,“ zmiňuje Vondra, ale zároveň dodává, že v Česku zatím nedošlo k takovému faux pas jako v USA či Británii. 

Původní text ZDE.

„V jejich případě ale nelze selhání svádět na agentury či podplácení ze strany klientů, protože stejných chyb se dopouštěly agentury i média, bez ohledu na to, zda byly blízko tomu či onomu politickému klientovi. Všeobecnou důvěru v průzkumy odrážely i kurzy sázkařů. Obecně se také soudilo, že mají-li před sebou lidé volbu mezi určitou ‚jistotou‘ a jistým ‚rizikem‘, kloní se nerozhodnutí zpravidla k jistotě,“ dodal Vondra se slovy, že lidé překvapivě volili riziko. 

Anketa

Vadilo by vám, kdyby učitelé vaše děti ve škole přesvědčovali, že je třeba přijímat uprchlíky?

98%
2%
hlasovalo: 20919 lidí

Rozpor mezi predikcí a výsledky byl navíc způsoben tím, že část respondentů neříkala v průzkumech pravdu. „Viděno z odstupu, je vysvětlitelné proč. Pamatujeme si, jaký obraz o kandidátech šířila celé měsíce mainstreamová média a mluvčí z řad šiřitelů politické korektnosti. Všichni jsme sledovali – v novinách, v televizi i na internetu – stále stejné obrázky: na jedné straně usměvavá Clintonová, na druhé šklebící se Trump. Všichni jsme mohli na adresu Trumpa číst stále stejné nálepky – ‚rasista‘, ‚sexista‘, ‚misogyn‘, ‚lhář‘ nebo ‚blázen‘,“ zmínil Vondra. A dodal, že toto nálepkování ze strany strážců politické korektnosti si Trump vykoledoval svým drsným, byť srozumitelným jazykem, jímž se proti politické korektnosti sám vymezoval. 

A část příznivců mu podle jeho slov možná dala svůj hlas právě proto, aby protestovala proti všeobjímající doktríně politické korektnosti, která svazuje jejich životy a omezuje svobodu jejich vyjadřování. „Mnoho lidí už má dost toho, mluvit jinak doma a jinak na veřejnosti. Politická korektnost se tak svým proponentům vrací v demokratických a svobodných volbách jako bumerang,“ uzavřel.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…