Je to celé nějaké divné. Množí se otázky kolem sestřelení letadla. Například...

18.07.2014 7:36

Pád malajsijského dopravního letounu nad východoukrajinským územím vyvolává řadu spekulací, jak k tragédii došlo. Palčivé otázky vznášejí ve svých komentářích i publicisté Tomáš Haas nebo Karel Dolejší. Ten shrnuje tři možnosti, jak k incidentu mohlo dojít. Objevují se i další dosud neznámé informace.

Je to celé nějaké divné. Množí se otázky kolem sestřelení letadla. Například...
Foto: flightradar24.com, tan
Popisek: Letecký provoz po pádu Boeingu 777 nad Ukrajinou téměř utichnul

Anketa

Kdo podle vás sestřelil civilní letadlo nad Ukrajinou?

hlasovalo: 712534 lidí

„Kdo a proč vlastně včera na východě Ukrajiny sestřelil malajské letadlo, to se světová veřejnost možná dozví teprve za hodně dlouhou dobu; a možná to nezjistí vůbec," píše publicista a redaktor Britských listů Karel Dolejší.

Za nejpravděpodobnější považuje novinář možnost, že malajsijský letoun sestřelili proruští separatisté a považovali jej přitom za letoun ukrajinských ozbrojených sil. Jak k tomu došlo, vysvětluje Dolejší třemi možnými způsoby.

Celý článek Karla Dolejšího k dispozici ZDE

Za prvé mohlo jít podle publicisty o nešťastnou shodu náhod a nedorozumění. Kromě toho prý mohla ukrajinská služba SBU identifikovat a poté zmanipulovat či získat na svou stranu jednoho nebo více ruských agentů v ukrajinském bezpečnostním aparátu. Takto vytvořeným kanálem pak nechala „uniknout" falešnou informaci o letu Antonova dne 17. července v tolik a tolik.

„Informace byla přežvýkána ruským zpravodajským aparátem a neověřená předána do Doněcku, kde jí slepě uvěřili. Že by? CIA v oblasti HUMINT za ruskými službami výrazně zaostává, už před delší dobou se jednostranně zaměřila na elektronickou špionáž," spekuluje Dolejší.

Sestřelili ukrajinští separatisté letadlo omylem? Čtěte ZDE

Existuje ale podle něj ještě třetí možnost. Moskva se prý chtěla zbavit „neřízené střely", ruského plukovníka v záloze Igora Strelkova v bojích u Slavjansku a udělat z něj legendu. Když ale Strelkov roli mučedníka nesehrál, obvinila ho kvůli ústupu ze zbabělosti a zrady, ovšem také neúspěšně.

Mezitím se podle Dolejšího vazby na Strelkova stávají mezinárodněpoliticky neúnosnými a ruskou ekonomiku kvůli nim zasáhla už několikátá vlna amerických ekonomických sankcí.

„Radary systému Buk, jímž prý separatisté disponují, dokáží získat jen omezené množství údajů o dění v ukrajinském vzdušném prostoru. Tyto údaje, pokud je vůbec mají k dispozici, separatisté získávají z jiného zdroje. Nejpravděpodobněji ze stanovišť přehledových radarů v ruské Rostovské oblasti či na Krymu," uzavírá Karel Dolejší.

Publicista spekuluje o výbuchu přímo uvnitř letadla

Do diskuze přispívá i publicista Tomáš Haas, který v reakci na video televize CNN píše, že se nedomnívá, že letadlo bylo sestřeleno raketou a spekuluje spíše o výbuchu uvnitř letadla. Při dopadu bylo vidět výbuch a plamennou kouli následovanou černým kouřem. To je prý typické pro výbuch leteckého paliva, ne pro dopad trosek.

„Znamená to rovněž, že to letadlo bylo při dopadu prakticky celé, všechny trosky včetně křídel a trupu s nádržemi musely dopadnout na stejné místo a najednou a explodovat až při dopadu," píše Haas.

Podle publicisty jsou navíc rakety, které by dokázaly ve výšce deseti kilometrů zničit letadlo, dost velké. Očekával by tedy, že pokud taková raketa zasáhne letadlo, explodovala by a s ní i letadlo, které by bylo v okamžiku zásahu rozmetáno na kusy.

„To vypadá spíše buď na explozi uvnitř letadla, tedy nehoda podobná té newyorské havárii, nebo teroristy na palubu umístěnou bombu, nebo zásah stíhačky s malou protileteckou (vzduch-vzduch) raketou, která například zničila zadek letadla s kormidly nebo předek s pilotní kabinou a zničila elektrický a komunikační systém, ale nezničila trup a křídla s nádržemi," spekuluje Haas.

Příliš mnoho nejasností

Na serveru rádia Hlas Ruska se objevily nové informace. Španělský dispečer, který let Malajských aerolinií doprovázel, napsal na svém účtu na sociální síti Twitter, že jen tři minuty před tím, než Boeing 777 zmizel z radarů, byla nedaleko něho zaznamenána ukrajinská vojenská letadla.

Dispečer upozorňuje ještě na jednu podezřelou věc. „Když boeing jednoduše zmizel z radarů, tak nám kyjevské úřady oznámily, že havaroval. Jak se to mohly dovědět tak rychle?" ptá se.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…