Je to desítky let zanedbávaný problém. Europoslanec Polčák promluvil z rádia po útocích v Mnichově

28.07.2016 21:30

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu byl europoslanec a místopředseda Starostů a nezávislých Stanislav Polčák. Mluvil o bezpečnostní situaci v Evropě, o nutnosti spolupráce tajných služeb a také o Turecku a událostech, které následovaly bezprostředně po pokusu o vojenský převrat. Text s novým titulkem ParlamentníListy.cz uveřejňují na základě žádosti europoslance Polčáka.

Je to desítky let zanedbávaný problém. Europoslanec Polčák promluvil z rádia po útocích v Mnichově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

„Je nutno říci, že už od útoku v pařížském Bataclanu dochází k jednoznačně lepší praxi,“ poznamenal Polčák o spolupráci tajných služeb napříč členskými zeměmi EU. Je totiž důležité si umět předávat informace rychle a důsledně a každý další pokrok plyne ze zhoršující se situace. „Vzájemná nedůvěra musí být odstraněna,“ podotkl, s tím, že je nutné předně zajistit bezpečnost.

Jakmile jedna tajná služba zjistí zásadní informace o lidech napojených na teroristické organizace či plánujících útoky, měla by je poskytnout i dalším zpravodajským službám. Nejedná se však o sdílení všech informací a všech dat, pouze o konkrétní, s terorismem spojené údaje. „Tyto informace musí mezi těmi tajnými službami být sdíleny.“

Útoky na veřejnosti nemusí podle Polčáka být nutně spojeny s migrační vlnou. „Je to možná desítky let zanedbávaný problém,“ poznamenal s tím, že je nutné bránit působení radikalizujících vlivů a prvním krokem k úspěchu je být přítomen a neignorovat problémy.

„Já bych spíše vítal to, aby tu bezpečnost mohly zajišťovat složky k tomu určené,“ řekl europoslanec a dodal, že rozhodně není pro plošné ozbrojování všech občanů EU, regulace zbraní však předcházet útokům nedokáže.

„To, co se děje dnes v Turecku, podle mého názoru už nemá s pučem moc společného,“ řekl Polčák. Prezident Erdogan se podle něj jen vypořádává se svými názorovými odpůrci. Turecko podle něj masově porušuje práva svých občanů plynoucí z mezinárodních dohod v rámci Rady Evropy, které je Turecko členem.

CELÝ POŘAD ZDE

Odstoupení Turecka od Evropské úmluvy o lidských právech je podle něj znakem toho, že Turecko nadsazuje svou vnitřní politickou situaci mezinárodním dohodám. „Turecko musí být pro nás strategický partner, ale představa, že by mohlo vklouznout do Evropské unie, byla přitažená za vlasy,“ řekl. A to od samého začátku jednání.

„Já myslím, že ta situace je teprve v zárodku,“ řekl s tím, že si nemyslí, že by měla být děním v Turecku ohrožena dohoda o migraci, kterou uzavřelo s EU. Rozhodně by však neměl nikdo mlčet o porušování lidských práv v zemi. „My nemlčíme, my v tuto chvíli na tyto případy upozorňujeme,“ podotkl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…