Je to fáma, Balvínovi jsem zatím nic nenabídl, ujišťoval v televizi Rusnok

27.06.2013 19:31

Nově jmenovaný premiér Jiří Rusnok v těchto dnech formuje svou vládu, nabídku stát se ministry zatím přijali tři lidé – Martin Pecina, Marie Benešová a Miroslav Toman. „Myslím, že za ty tři dny to není vůbec špatný výsledek,“ zhodnotil své snažení v pořadu Interview na ČT 24.

Je to fáma, Balvínovi jsem zatím nic nenabídl, ujišťoval v televizi Rusnok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Rusnok

Rusnok již dříve zdůraznil, že hlavní prioritou nové vlády bude sestavení státního rozpočtu. Prozradil v této souvislosti, že již intenzivně hledá ministra financí. Zatím prý podnikl jeden pokus, který ale bohužel nevyšel. „Oslovil jsem Jana Gregora, náměstka odcházejícího ministra financí Miroslava Kalouska, ten však řekl, že se na to necítí,“ uvedl s tím, že jeho důvody pro odmítnutí chápe. Jednat bude proto s dalšími odborníky, ale pravděpodobně již mimo rezort, ujistil.

Nabídku, aby se vrátil do čela ministerstva, také dnes odmítl někdejší ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka. Rusnok však odmítnutí chápe. „Vláda vzniká ve složité době za poněkud netypických okolností a tato příležitost se objevila zcela neočekávaně, je jasné, že ne každý je schopen se na pár měsíců vzdát svého stávajícího místa,“ uvedl. Práce ministra je prý navíc spíše nevděčnou řeholí.

Kohout se ministrem kultury nestane

Nejasnosti zatím panují ohledně postu ministra kultury. Česká televize dnes uvedla, že by se jím mohl stát její bývalý ředitel Jiří Balvín. „Zatím jsem s ním nejednal, v tuto chvíli jsem mu nic nenabídl,“ odvětil neurčitě premiér.

Razantně ale odmítl, že by v čele kulturního rezortu mohl stanout spisovatel Pavel Kohout, který ho dnes poctil návštěvou. Považuje ho dle svých slov za ikonu české literatury a kultury a jeho názory jsou proto pro něj velmi cenné. „V příštím měsíci slaví významné životní jubileum, chtěl jsem ho pozdravit a poradit se s ním,“ dodal.

Picek nabídku rozmýšlí v zahraničí

Nabídku ale již prý obdržel současný ministr v demisi Vlastimil Picek. „V současnosti je v zahraničí a ozve se mi po svém návratu,“ prozradil Rusnok.

Na Marii Benešovou, členku ČSSD, která se stane ministryní spravedlnosti, je v současnosti z vedení strany vyvíjen nátlak, aby sociální demokraty opustila. Rusnok odmítl, že by jí post nabídl s cílem vyvolat nepokoje uvnitř ČSSD. „Žádnou stranu rozkližovat nechci, chci sestavit vládu ze schopných lidí a nehledím na to, jaké mají stranické knížky,“ zdůraznil. A Benešová prý bude garantem, že soudci budou vykonávat svou práci tak, jak jim náleží.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…