Únik: Putinova opozice si povídá v posteli o tom, jak se navzájem zničí

13.04.2016 14:07

V ruské opoziční straně PARNAS, která je platformou širší volební koalice, to vře. Příčinou sporů je postava předsedy strany a bývalého premiéra Ruské federace Michaila Kasjanova. Proti tomu, aby stál v čele volební kandidátky strany, se postavil další z lídrů, Ilja Jašin. Důvod: politický skandál kolem osoby bývalého premiéra, který odvysílala ruská televize NTV, a tím i otázka Kasjanovovy image jako politika.

Únik: Putinova opozice si povídá v posteli o tom, jak se navzájem zničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace na podporu Ruska a proti válce na Ukrajině

Kompromat (neboli kompromitační materiál) o Michailu Kasjanovovi jde skutečně ve stopách té nejlepší tradice ruské politiky začátku 90. let. Půlhodinový pořad NTV odvysílal celé části tajně natočených záběrů Kasjanova (58 let) v intimních momentech se svojí spolupracovnicí a asistentkou Natalií Pelevinovou (39 let). Jen o to, že Kasjanov je ženatý a stýká se s milenkou v tajném bytě, ale rozhodně nešlo. Kasjanov a Pelevinová totiž v posteli rozebírali také řadu věcí týkajících se politiky a jejich politických plánů. Ty se teď pod taktovkou NTV dostaly na veřejnost.

Pořad v ruském jazyce

Podle materiálu, který NTV vybrala a uveřejnila v dokumentu, Kasjanov a Pelevinová zvažují opakovaně zbavit se svého současného spojence, opozičního bloggera a právníka Alexeje Navalného. Právě proti němu Kasjanov chce podle záznamů vytvořit „frontu“ a Navalného vliv ve straně umenšit. Pelevinová přitom nazvala Navalného slovy „nacistický hajzl“ a Ilju Jašina opakovaně jako „hovno“. Kasjanov milence slibuje, že se bude snažit ji prosadit do horních míst kandidátky strany do Dumy, tak aby se mohla stát poslankyní Dumy a dostávat výplatu.

V rozhovorech se také mluví o dalších věcech. Kasjanov se s Pelevinovou radí o tom, jak získat peníze od „Chodora“ neboli od miliardáře Michaila Chodorkovského. Pelevinová rovněž Kasjanovi sděluje, že v případě neúspěchu v Rusku by mohla odejít do USA a najít si místo dokonce přímo jako poradce Hillary Clintonové. Na tato slova Michail Kasjanov reaguje: „To mimochodem není špatné… Tam dobře platí.“ Jako další plán zmiňuje naopak Kasjanov, že v budoucnu, pokud se jim nepodaří dostat se do Dumy, by se z ní mohla stát na Západě hlavní reprezentantka ruské opozice v zahraničí.

Hovory o penězích a politice nebyly v intimní diskusi mezi oběma žádnou výjimkou. Kasjanov, majitel celé řady nemovitostí a velkého rodinného sídla, vysvětlil Pelevinové, jak to chodilo v 90. letech, kdy působil ve vysoké politice. Na otázku, zda ruští oligarchové mají „čestně získané peníze“, Kasjanov říká: „Mají peníze, které získali jako výsledek transformace ruské ekonomiky. Myslím si, že to byly čestné peníze.“ Pelevinová se dále ptá: „Takže ukradeno nic nebylo, ano?“ A bývalý ruský ministr financí a premiér odpovídá: „Ukradeno? Ne, nic nebylo ukradeno! Co je to ukradeno? ... Koupilo se za pět kopějek… A prodalo se za pět rublů. To není kradení. Jestli je, tak jsem sám zloděj.“ Prý byly tehdy v Rusku dvě kategorie lidí jako Chodorkovskyj, Friedman, kteří „všechno urvali“ a stali se masovými miliardáři. A potom lidé, kteří se stali milionáři tak, že prý poctivě rozprodali státní majetky ve stylu: koupíš za pět kopějek a prodáš za pět rublů. Mezi takové „poctivce“ zařadil Kasjanov sebe.

Jak televize NTV v pořadu tvrdí, je Pelevinová občankou Velké Británie, kam její rodina za SSSR emigrovala, a má mít kontakty v zahraničí. V USA měla spolupracovat s místními politiky zainteresovanými v protiruských sankcích a v takzvaném spisku Magnitského. Dokument také tvrdí, že Pelevinová a opoziční akce, které organizovala, jsou placeny ze západních zdrojů, mimochodem přes republikánského senátora Johna McCaina, známého svými negativními postoji k současnému Rusku, či  Billa Browderema z Hermitage Capital Management fondu, který je v konfliktu s Putinovou vládou. Určité svoje kontakty na Washington ostatně Pelevinová v tajném záznamu potvrdila včetně nejasné zmínky o americké CIA.

Zajímavá informace byla i ta, že Natalija Pelevinová byla vyšetřována za držení pera se zabudovanou tajnou kamerou, i když konkrétní okolnosti vyšetřování i použití pera zůstaly v pořadu nezodpovězeny. Oslovení komentátoři jen vyslovili domněnku, že mohlo jít o nástroj k vydírání uvnitř strany.

Rusko se nyní intenzivně chystá na parlamentní volby v září 2016, takže televizní dokument je nepochybně součástí volební kampaně. NTV je televize, kterou vlastní na stát navázaný holding Gazprom media. Zveřejněný kompromat, a to i bez některých jednostranných komentářů NTV, nepříjemně poodhalil oponu opoziční politiky mimo záznamy kamer. I přestože účel dokumentu je lehké si domyslet, má už pořad svoji vnitrostranickou dohru. Ilja Jašin, spolupracovník zavražděného Borise Němcova, se odmítl podílet na primárkách strany s tím, že dokument poškodil obraz Michaila Kasjanova. Ten odmítl rezignovat na svoje první místo na seznamu kandidátů (které si drží bez ohledu na primárky). Samotné primárky, které měly rozhodnout o seznamu kandidátů strany, byly odloženy o měsíc – na květen letošního roku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vss

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…