Je to hloupé, prohlásil Dienstbier. Šlo o prezidenta Zemana

19.03.2017 22:22

Blíží se už druhá přímá volba v historii Česka a server televize Nova připomíná jeden z problematických momentů prezidenta Zemana v úřadě – střet se studenty na Albertově z roku 2014, kdy na hlavu státu létala vajíčka. Je to přijatelná forma protestu? K tématu se vyjádřili bývalí soupeři prezidenta Zemana.

Je to hloupé, prohlásil Dienstbier. Šlo o prezidenta Zemana
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v televizi Barrandov.

Prezident Miloš Zeman v roce 2013 zvítězil nad čestným předsedou TOP 09 Karlem Schwarzenbergem, exministrem financí v pozdější Zemanově prezidentské vládě Janem Fischerem či nad Janou Bobošíkovou, která v prezidentském pelotonu skončila poslední se ziskem nedosahujícím ani 2,4 procenta hlasů voličů. Co si tito kandidáti myslí o házení vajíček na prezidenta Zemana?

Jan Fischer a profesor Vladimír Franz se k tématu odmítli vyjádřit. Ostatní kandidáti se shodli, že házení jakýchkoli předmětů na kteréhokoli člověka není správné, ale to ještě neznamená, že schvalují stíhání osob, které na Albertově v roce 2014 na Miloše Zemana hodily vajíčka.

Celý článek najdete zde.

„Přemysl Sobotka (ODS) byl sám osudný den na Albertově přítomen. Podle něj bylo zabrání Albertova prezidentem v den, který patří převážně studentstvu, provokující,“ píše server. Připomeňme, že dlouholetý senátor Sobotka skončil jen o pár setin procenta před Janou Bobošíkovou, tedy druhý od konce.

Někdejší lidovecká europoslankyně Zuzana Roithová spolu s Karlem Schwarzenbergem upozorňují, že k podobným incidentům docházelo vždy. Jak Roithová, tak Schwarzenberg by se prý vůči demonstrantům chovali smířlivěji. Roithová dokonce zavzpomínala na papeže Jana Pavla II., který útočníkovi jeho pokus veřejně odpustil.

Nijak radikálně by se k házení vajíček nestavěl ani senátor Jiří Dienstbier (ČSSD), který Zemana často kritizuje. To ovšem nic nemění na tom, že házení vajíček považuje za hloupé. „Na druhou stranu si myslím, že to bylo hloupé,“ hodnotí incident dlouholetý sociální demokrat.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …