Je to hnusná pitomost, zrušte to. Vím, že mě budete nenávidět. Veřejné prohlášení Miloše Zemana má tyto dozvuky

23.06.2014 18:06

Prezident Miloš Zeman praxi politických náměstků na ministerstvech považuje „za naprostou pitomost“, jelikož takový náměstek zpravidla nebývá odborník, ale spíše hlídač ministra. „Podporuji co nejtvrdší verzi služebního zákona, která tu hnusnou instituci politických náměstků pokud možno vymýtí,“ řekl Zeman v pořadu Hovory z Lán. Zejména politici z hnutí ANO s jeho názory souhlasí, naopak místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová Zemanovi v této souvislosti ironicky připomíná jeho úřednickou vládu.

Je to hnusná pitomost, zrušte to. Vím, že mě budete nenávidět. Veřejné prohlášení Miloše Zemana má tyto dozvuky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Hlava státu v pořadu Českého rozhlasu Hovory z Lán kritizovala praxi takzvaných politických náměstků na ministerstvech. Podle Miloše Zemana by takováto praxe měla rozhodně skončit. Už samo spojení „politický náměstek“ totiž považuje Zeman za protimluv. Spory by si podle něj měli řešit ministři mezi sebou. Přítrž politickým náměstkům by mohl udělat prý hlavně připravovaný služební zákon.

„Já totiž považuji za naprostou pitomost, jestliže koaliční strany obsazují v ministerstvech, která samy neovládají, tzv. politického náměstka, který nemusí být a zpravidla ani není odborník a jehož jedinou, byť nepřiznávanou, funkcí je hlídat toho ministra. Funkce hlídače je oprávněná, stejně jako funkce vrátného, ale nemusí to být zrovna náměstek,“ poznamenal v pořadu Hovory z Lán Miloš Zeman s tím, že ale ví, že jej budou za jeho tuto velmi kacířskou myšlenku všichni straničtí politici nenávidět.

Svoje spory si ale podle něj mají ministři jako politici vyřídit na vládě. „Politický náměstek je kontradikcí ´in adjecto´, a právě proto podporuji co nejtvrdší verzi služebního zákona, která tu hnusnou instituci politických náměstků pokud možno vymýtí,“ dodal k tomu Zeman.

Na téma politických nominací se totiž v poslední době mluvilo kolem odchodu Pavla Šterna z postu náměstka ministryně spravedlnosti, který byl na tento post nominován ze strany ČSSD. Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) jej odvolala za to, že jí prý nechtěl v dostatečné míře poskytnout podklady pro tendr na elektronické náramky pro domácí vězně a že se kvůli jejímu požadavku obrátil na protikorupční policii.

Zeman pak ministryni Válkovou v Hovorech z Lán podpořil. „Pokud jde o pana Šterna, tak představte si, že by paní ministryni Parkanové při projednávání kauzy CASA její náměstek odmítl poskytnout podklady o tom, kolik to letadlo bude stát. Pokud pan náměstek Štern pak odmítl tyto podklady poskytnout, tak byl zcela oprávněně vyhozen. No a jestliže dokonce podal trestní oznámení, tak ty důvody pro vyhazov se zdvojnásobují,“ řekl Zeman.

Prachař: Nebyl jediný důvod, proč měl Štern odmítnout

Někteří zástupci parlamentních stran jsou pak stejně jako Zeman pro zrušení praxe politických náměstků. Třeba ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) prý se Zemanem souhlasí naprosto ve všem.

„Naprosto souhlasím s panem prezidentem, mám na to vše stejný názor, protože náměstek má řídit a má být i zodpovědný,“ řekl ParlamentnímListům.cz Prachař.

„K odchodu pana náměstka Šterna se ale vyjadřovat nechci, není to v mé gesci, ale lze v obecné rovině souhlasit s tím, že je to hlavně ministr, který za vše zodpovídá, pak jsou podřízení, a když ministr požádá o předání informací, pak není jediný důvod, aby mu podřízený toto odmítl,“ sdělil Prachař.

Co se týče služebního zákona, tak podle jeho připomínky není hotov, stále jej totiž prý posuzuje odborná komise. „My k této normě máme odbornou komisi, odborný tým, ale i já sám k ní dávám určitá doporučení. Musím zdůraznit, že služební zákon je dnes ve stadiu, kdy bude projednáván ve výborech, takže ještě může doznat dílčích úprav. Proto v tuto chvíli je k tomuto jakékoliv vyjádření z mé strany předčasné,“ dodal ministr dopravy.

Myšlenka ANO neprošla...

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek nemá prý také žádnou námitku k tomu, jak o náměstcích Zeman hovořil v neděli.

„Já s panem prezidentem vřele souhlasím, protože my jsme na koaličním jednání prosazovali myšlenku, aby ta strana, která má odpovědnost za daný resort, také měla možnost si to udělat podle svého a se svými lidmi. Ta myšlenka ale nakonec neprošla, tak jsme akceptovali systém politických náměstků a vidíme, jak to dopadlo v případě pana Šterna,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Faltýnek.

Že byl ale Štern „oprávně vyhozen“, jak podotkl v Hovorech z Lán Zeman, tak s tím Faltýnek prý souhlasí beze zbytku.

„Takto bych to i já formuloval... Návrh služebního zákona je ale nastaven tak, že odborní náměstci by měli projít konkurzy a političtí náměstci nebudou mít de facto řídící odpovědnost. Takže služební zákon to takto řeší,“ doplnil Faltýnek.

Komárek: Proto je státní správa v mizerném stavu!

Poslanec ANO Martin Komárek prý prezidenta Zemana v neděli poslouchal pozorně. V jeho názorech jej velmi potěšil zejména fakt, že v případě „odchodu“ jak náměstka Pavla Šterna, tak i Hany Marvanové z postu první náměstkyně se Zeman významně zastal ministryně Válkové. „V podstatě jeho stanovisko bylo shodné se stanoviskem ANO v této věci,“ poznamenal k tomu pro ParlamentníListy.cz Komárek.

„My jsme v politickém programu ANO měli tu nejtvrdší formu služebního zákona, ve kterém by nebyli političtí náměstci. Ale samozřejmě i úvaha o tom, že by političtí náměstci také mohli být, aby moc úředníků nebyla absolutní, mi také není vzdálená. Ale jak říkám, politický program ANO zcela souhlasí s panem prezidentem,“ řekl ParlamentnímListům.cz Komárek.

Náměstek by ale dle něj v každém případě měl být odborník. „Často se ovšem stává, že politické strany nemají dost odborníků, a proto tam dávají politiky, a to se pak částečně podepisuje na tom, že státní správa je v tak mizerném stavu, v jakém je. Jak se s tímto faktem čím dál hlouběji seznamuji, tak navíc i zjišťuji, jakým stylem předchozí garnitury dělaly politiku, kdy téměř vůbec nezlepšovaly státní správu, čili nebudovaly stát,“ uzavřel Komárek.

Také komunisté si myslí, že by se náměstci neměli obsazovat podle politického klíče.

Kritérium? Odbornost!

„Otázka náměstků ministra není otázka politická, je to otázka ryze odborná, jediným kritériem by měla být skutečná odbornost pro ten který resort,“ uvedl k tématu pro Český rozhlas (Čro) předseda KSČM Vojtěch Filip.

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura pro Čro zdůraznil, že jeho poslanci budou rozhodně v budoucnu usilovat o odpolitizování státní správy. Vládní návrh služebního zákona mu ale prý příliš nevoní.

„Kritizujeme tento stávající vládní návrh služebního zákona, kde stejně toho generálního ředitele, který bude mít hlavní vliv na vybírání pracovníků, má jmenovat vláda, což považujeme za absolutně neakceptovatelné,“ vysvětlil Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek v rozhovoru pro Český rozhlas zdůraznil hlavně fakt, že náměstci nominovaní za KDU-ČSL splňují odborné požadavky. „V případě našich náměstků je to tak, že nejsou na všech resortech, a navíc to jsou skuteční odborníci,“ poznamenal Bělobrádek.

Langšádlová: Vzpomeňte na vaši úřednickou vládu

Místopředsedkyně Senátu a ČSSD Alena Gajdůšková ale má na rozdíl od výše zmíněných politiků ANO odlišný názor, stejně tak jako místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Podle Gajdůškové totiž současná praxe politických náměstků smysl má. Jde prý tady hlavně o fakt, aby věci, které jednotlivá ministerstva navrhují, už byly projednané i z politického pohledu. „Aby se politické strany nedohadovaly až potom při jednání přímo na vládě nebo nedej bože v Parlamentu,“ doplnila pro Čro Gajdůšková.

Helena Langšádlová si především vzpomněla na Zemanovu úřednickou vládu.

„O tom, jak vypadá taková vláda odborníků, jsme se mohli loni přesvědčit. Takže já bych nedělila na politiky a odborníky, ale na ty, kteří jsou, nebo nejsou schopni se podílet na řízení resortu,“ uzavřela názory politiků Langšádlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…