Je to idiot! Ovčáček dostal nařezáno s účastí Jindřicha Šídla, Tomáše Cikrta a dalších

23.04.2018 7:54

Minulý týden se kolem prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka strhla bouře. Podřízený prezidenta Zemana se totiž zvláštním způsobem vyjadřoval o útoku Spojených států, Velké Británie a Francie proti Sýrii. Spekuloval totiž o tom, zda se čeští novináři vydají bojovat do první linie v Sýrii, a obviňoval média v čele s Českou televizí, že si přejí válku. Jenže tím to neskončilo. Na počínání prezidentova spolupracovníka si posvítil Newsroom ČT24. Prostor dostal i samotný Ovčáček a bezezbytku ho využil. Raději se podívejte sami.

Je to idiot! Ovčáček dostal nařezáno s účastí Jindřicha Šídla, Tomáše Cikrta a dalších
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček před pár dny znovu dokázal, že je velmi kritický vůči některým českým médiím. Nejtvrdší bývá vůči veřejnoprávní České televizi, které neřekne jinak než „ČST Praha“. Když došlo k útoku Velké Británie, Francie a Spojených států proti Sýrii, hradní mluvčí se rozhodl nemlčet. Na sociální síti Twitter konstatoval, že podle pana prezidenta je válka vždy až tou poslední možností řešení sporů, a konstatoval, že čeští novináři a stoupenci pražské kavárny možná už hledají velitele, který by je vedl do války.

Svým vystupováním na sociálních sítích ohledně dění v Sýrii Ovčáček zvedl ze židle i jednoho z moderních českých veteránů, účastníka zahraničních misí, který Ovčáčka požádal, aby nepoužíval podobná slova, když vlastně moc neví, o čem mluví. A strhla se mela.

 Nedělní pořad Newsroom ČT24 si položil otázku, zda je v pořádku, aby se takto vyjadřoval státní úředník podřízený prezidentovi republiky. Moderátor pořadu Luboš Rosí divákům sdělil, že Ovčáček na Twitteru pod označením PREZIDENTmluvci prezentuje stanoviska prezidenta Miloše Zemana, ale tu a tam také uráží nebo zesměšňuje své spoluobčany. „V posledních dnech mířil třeba proti novinářům, neziskovým organizacím, proti válečnému veteránovi nebo České televizi,“ uvedl moderátor. Veřejnoprávní televize připomněla, že tento twitterový účet je uveden mezi informačními kanály Pražského hradu.   

Samotný Ovčáček má za to, že jeho výroky jsou v pořádku, pokud se pohybují v názorovém rámci, který mu vymezil prezident Zeman. A to je prý v tomto případě splněno.

„Patrně kádrové oddělení Newsroomu, který já považuji za špínu české žurnalistiky a špínu televizního vysílání, hodlá udělat další pěkný seriál, po Parlamentních listech, panu Žantovském se hodláte zaměřit na toto, pro svých 90 tisíc diváků. Čiňte tak, já se tím budu bavit,“ zdůraznil Ovčáček.

Posléze dodal, že pokud někdo touží po válce mezi Spojenými státy a Ruskem, měl by jít příkladem a vydat se do první linie. To je Ovčáčkův názor, na který, jak zdůraznil, má právo. Pokud na něj někdo útočí kvůli jeho názoru, Ovčáčka to nechává klidným. „Zrovna od České televize mě to nepřekvapuje. Vy patříte přesně k těm, kteří by si takovou válku přáli,“ řekl hradní mluvčí.

Prezidentův kancléř Vratislav Mynář přislíbil, že Ovčáčkovy výroky zkontroluje a případně je s hradním mluvčím probere, ale když je prostudoval, došel k názoru, že je na Jiřím Ovčáčkovi, co si napíše na svůj soukromý účet na sociální síti Twitter. A celou věc uzavřel.

A hradní mluvčí ukázal, že nehodlá na svém dosavadním postoji nic měnit, ani ve vztahu k sociáním sítím, ani ve vztahu k České televizi.

„Paní redaktorko, vy opět posouváte celý význam toho, co jsem řekl. Ve vaší reportáži se objeví, že pan prezident souhlasí s tím, že jsem se nějakým způsobem vyhranil vůči vyjádření válečných veteránů. Celá ta reportáž bude jenom o tomto. Mně to je jasné od počátku. Znovu opakuji, považuji za zbabělé, když se někdo při útoku na mou osobu schovává za to, že byl válečným veteránem. Já si válečných veteránů vážím, ale nevážím si lidí, kteří volají po válečném stavu a snaží se zatáhnout svět do válečného stavu mezi Spojenými státy americkými a Ruskou federací, to je celá záležitost,“ konstatoval hradní mluvčí. 

Prostor v pořadu ČT však nedostal jen Ovčáček, ale také někdejší mluvčí bývalého ministra zdravotnictví Tomáše Julínka Tomáš Cikrt, komentátor serveru Seznamzprávy.cz Jindřich Šídlo a odborník z Asociace PR agentur, APRA, Tomáš Starý. A tito pánové nenechali na Ovčáčkovi nit suchou.

„Nic jako soukromý twitterový účet mluvčího prezidenta republiky nemůže existovat. Je to úplný nesmysl. Je to oficiální účet mluvčího a já všechno, co tam mluvčí napíše, považuji za oficiální vyjádření Kanceláře prezidenta republiky,“ podotkl Šídlo s tím, že podobně kontroverzně se před lety pokoušel vystupovat i spolupracovník druhého českého prezidenta Václava Klause. „Asi by se takhle státní úředník chovat neměl, nikým nevolený, nicméně, jediný, kdo by mu mohl říct, aby to nedělal, je prezident, a tomu to je zjevně jedno,“ dodal Šídlo.

„Já si myslím, že se mluvčí často chová na Twitteru jako úplný idiot, ale on to dělá schválně. To je prostě součást komunikační taktiky Pražského hradu. Upřímně řečeno jsem čekal, že po znovuzvolení prezidenta Zemana se nějak zklidní, ale zdá se, že ne, že ho to baví. Já myslím, že to vyjadřuje nějaké hluboké vnitřní komplexy, které si ten člověk teď hojí, tak to je jeho problém,“ shrnul svůj názor na Ovčáčka Šídlo na videu pořadu Newsroom ČT24 dostupném na sociální síti Facebook.

Tomáš starý má také za to, že Ovčáček mluví za Hrad. To, že novináři vnímají twitterový účet hradního mluvčího jako hradní informační kanál, je podle něj v pořádku. „Celkem logicky, protože názor pana Ovčáčka by celkem neměl ani nikoho moc zajímat,“ podotkl.

Tomáš Cikrt dodal, že jedním z úkolů mluvčího je hájit prezidenta, což mu jde dobře. Musí také komunikovat s novináři, a to mu jde prý tak napůl, protože by je přitom neměl urážet. Jenže jeho dalším úkolem je také odpovídajícím způsobem reprezentovat úřad, který zastává, a v tom Ovčáček podle Cikrta zcela selhává. „Lidé volili Miloše Zemana i s prezidentem Ovčáčkem. Může se nám to nelíbit, ale on má částečnou legitimitu odvozenou od legitimity prezidenta,“ zaznělo z úst Tomáše Cikrta.

Politoložka z Institutu politického marketingu Alžběta Králová k tématu dodala, že Ovčáček jen naplňuje strategii, kterou vymysleli s prezidentem Zemanem. „Protože Miloši Zemanovi pomáhá, když na sebe Jiří Ovčáček strhne tu mediální pozornost,“ uvedla dáma.

Ovčáček dostává v českých médiích hodně prostoru. Už počtvrté v řadě je nejcitovanějším mluvčím. V roce 2017 novináři citovali 25 066 Ovčáčkových slov. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

11:34 Nejedeš na Ukrajinu, máš smůlu. Ukrajinské ambasády neobslouží muže

Ukrajina trpí jak nedostatkem zbraní, tak nedostatkem vojáků. Podstatná část těch, kteří by dle ukra…