Je to jen žvanění, rozčílil se Klaus junior po schůzce s prezidentem. A potěšil Moravu a Slezsko

03.03.2021 18:08

REPORTÁŽ Předseda hnutí Trikolóra, poslanec Václav Klaus, se dnes na Pražském hradě sešel s prezidentem republiky Milošem Zemanem. Doprovázel jej Zdeněk Koudelka, expert hnutí na otázky ústavního práva.

Je to jen žvanění, rozčílil se Klaus junior po schůzce s prezidentem. A potěšil Moravu a Slezsko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus ml.

Anketa

Který případný kandidát na prezidenta vás oslovuje nejvíc?

hlasovalo: 21753 lidí

Po schůzce s prezidentem uspořádali Klaus s Koudelkou improvizovanou tiskovou konferenci na Hradčanském náměstí před Pražským hradem. Tématem setkání byl, jak naznačuje účast ústavněprávního experta, zejména volební zákon, který musejí poslanci urychleně schválit.

Ve Sněmovně přitom není úplná shoda, jak by volební zákon měl vypadat. Podle Václava Klause prezident Zeman preferuje variantu s více volebními obvody.

„Pan prezident řekl, že by ho varianta jednoho volebního obvodu nerozčílila. On sám se ovšem spíš kloní k více volebním obvodům kvůli vytváření nových politických talentů v krajích,“ vyjasnil novinářům pohled hlavy státu.

Trikolóra upřednostňuje menší počet volebních obvodů. Buď celou republiku jako jeden obvod, anebo variantu se třemi obvody, které by odpovídaly historickému rozdělení na Čechy, Moravu a Slezsko.

„My preferujeme jeden volební obvod, případně tři tradiční spolkové země Čechy, Moravu a Slezsko,“ řekl Václav Klaus. Zdeněk Koudelka přitakal, téma zemských práv Moravy je jeho dlouhodobým. Propagoval jej i na ustavujícím sněmu hnutí v Brně. Tehdy šel v průvodu s moravskou orlicí.

„Hnutí, které se hlásí k tradicím a respektuje dějiny vlastní země, uznává i to, že současný stát vznikl z Čech, Moravy a Slezska a že české, moravské a slezské cítění je pro řadu lidí důležité a citově významné,“ vysvětloval pak pro ParlamentníListy.cz.

Ze všeho nejdůležitější ale podle Klause je, aby se volby vůbec konaly.

Je to žvanění...

Kromě toho hovořil současný prezident s předsedou Trikolóry o aktuální politické situaci. Klaus naznačil, že chce s prezidentem probírat i téma vyslovení nedůvěry vládě, pod které začala ve Sněmovně sbírat podpisy SPD.

Za Klausem ani za nikým z Trikolóry prý ale lidé od Okamury nebyli. „Myslím si, že to je úplně mimo hru a je to žvanění,“ vyjádřil se před novináři.

Prezident s předsedou hnutí Trikolóra se shodli též na tom, že řešením pandemie není zavření podniků, které se v poslední době ozývá čím dál častěji, například i z vládní ČSSD, nebo od odborů.

„Udržet podniky v chodu je klíčová věc,“ myslí si Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…