Je to kravina. Křičelo se. Andrej Babiš prý poslal policii na politiky ČSSD

02.11.2015 8:50

Skandály o rozměrech olomoucké kauzy, do které je namočen i hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), mohou dle informací časopisu Týden vypuknout v dalších čtyřech krajích, kde rovněž „vládnou“ sociální demokraté. Policisty do krajů poslalo Ministerstvo financí, vedené Andrejem Babišem. Šéf hnutí ANO sice osobní angažmá popírá, s blížícími se krajskými volbami však aktivita rezortu financí v sociálně demokratických krajích vyvolává kontroverze.

Je to kravina. Křičelo se. Andrej Babiš prý poslal policii na politiky ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš v pořadu OVM

Lidové noviny minulý týden informovaly, že policejní razii, která na Moravě vyústila v obvinění čtyř lidí včetně hejtmana Rozbořila (ČSSD), spustilo trestní oznámení z Ministerstva financí. Časopis Týden nově zjistil, že úřad Andreje Babiše poslal policistům další čtyři udání, která se stejně jako olomoucká kauza týkají evropských fondů. Zasáhnou prý kraje Jihočeský, Karlovarský, Liberecký a Prahu. První dva jmenované kraje přitom řídí stejně jako v Olomouci hejtmani z ČSSD, v Liberci a v Praze se socialisté podílejí na koaliční vládě.

ČSSD na trní

Všechny oslovené hejtmany informace zaskočila. Žádnými informacemi o trestních oznámeních nedisponují. „Takovouto aktivitu Ministerstva financí nemohu nespojovat s blížícími se krajskými volbami. Domnívám se, že se pravděpodobně jedná o aktivitu samotného ministra financí,“ sdělil Týdnu karlovarský hejtman Martin Havel.

Premiér Bohuslav Sobotka i druhý muž ČSSD Milan Chovanec záležitost odmítli komentovat. Zato jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR Michal Hašek zareagoval poměrně ostře. „Věřím, že Ministerstvo financí měří všem stejným metrem a že nejde o účelové zneužívání Andrejem Babišem a jeho hnutím. Doporučuji ověřit, zda Ministerstvo financí podalo trestní oznámení například v kauze dotace na Babišovo Čapí hnízdo,“ opáčil Hašek.

Je to kravina

Ministr Babiš Týdnu vysvětlil, že o trestních oznámeních věděl, popřel však, že by s nimi měl cokoliv společného. Razantně odmítl, že by právní kroky ministerstva souvisely s krajskými volbami. „Auditní orgán je nezávislý orgán. Co já s tím mám dělat? Já za to nemohu, že v těch krajích vládnou socani. Nás to z hlediska zákona nezajímá, my jsme tady za stát. Mně je jedno, kdo je tam. Vy zase hledáte problém. Je to kravina, já o tom nic nevím,“ hájil se.

Náměstek pro finanční řízení a audity Tomáš Vyhnánek potvrdil, že Babiš se mohl o auditech maximálně dozvědět zpětně. „Když mají auditoři podezření na spáchání trestného činu, což třeba v Olomouci bylo, protože tam bylo prokazatelně zfalšované osvědčení o nějaké službě, tak podají podnět na naše právní oddělení a to zpracuje trestní oznámení. A teprve právníci to posílají ven. Ministr se o tom dozvídá spíše zpětně,“ vysvětlil Vyhnánek, podle něhož ministerstvo nemůže ovlivnit výběr projektů, které se kontrolují.

„Je tam totiž statistický program, jenž projekty generuje na základě některých ukazatelů, které jsou schváleny Evropskou komisí. I kdybych chtěl jako náměstek ovlivnit nějaký audit, tak nemám prakticky žádnou možnost,“ dušuje se Vyhnánek. Jeho tvrzení se dle Týdnu nedá prokazatelně vyvrátit. Ani na poradách ministerstva prý Babiš nikdy nevytahoval trestní záležitosti týkající se krajů. Že má ministr více informací, bylo prý patrné jen z náznaků. Rozkřikoval se údajně jen v případě jihomoravského hejtmana Haška. Na uzavřených jednáních ho prý označoval za největšího zloděje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…