Je to lidsky nechutné, okomentoval lidovec Bartošek Babišovo chování

19.06.2015 22:20

V koalici to vře. Poslanec ČSSD Ladislav Šincl prohlásil na adresu ministra financí Andreje Babiše (ANO), že si na něj majitel Agrofertu připravil zavádějící kompromitující materiály. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) později ministra financí vybídl, aby si vybral mezi politikou a byznysem. Vicepremiér opáčil, že by si měl Sobotka rozmyslet, koho chce za koaličního partnera. Co se bude v koalici dít dál?

Je to lidsky nechutné, okomentoval lidovec Bartošek Babišovo chování
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku

Mezi sociální demokracií a hnutím ANO, resp. mezi premiérem Bohuslavem Sobotkou a vicepremiérem Andrejem Babišem panuje pořádné dusno. Podaří se ho překonat? O tom v pátečních Událostech, komentářích diskutovali Jan Chvojka (ČSSD) a Jan Bartošek (KDU–ČSL).

Ten hned na úvod konstatoval, že koalice ČSSD, ANO a KDU–ČSL dosud dokázala „prát špinavé prádlo doma“, ale teď se to kvůli sporu ANO a ČSSD přestává dařit. Koaliční partneři by si spolu tedy měli znovu sednout a diskutovat, nikoli si psát sms zprávy, jak učinil Andrej Babiš, když komunikoval s premiérem.

„Lidovci tento spor nezavinili,“ připomněl také Bartošek. „Ale nesledujeme věci z povzdálí, jsme aktivní při řešení problémů. Pro nás je ale teď zásadní, že koaliční partner nedrží slovo,“ posteskl si na adresu poslanců ANO, kteří ve sněmovně nepodpořili koaliční návrhy zákona. „Druhá věc je, že odmítáme politickou kulturu, kde bychom na druhé osoby sháněli nějaké desky a jakékoli kompromitující materiály, je to lidsky nechutné,“ pronesl zostra křesťanský demokrat. Pokud pan Babiš skutečně sbíral jakési kompromitující materiály na kohokoli, ohrožuje to demokracii v této zemi a nelze to tolerovat.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Chvojka dodal, že to v každém partnerství občas drhne, ale v součtu koalice funguje standardně. „To, co se stalo kolegovi Šinclovi, to je skoro zločinná záležitost,“ uvedl host. Z jeho úst také zaznělo, že žádná koalice nemusí trvat věčně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…