Je to nějaké divné. Exministr promluvil k videu, které zavání policejní provokací

08.02.2016 9:28

Skupina maskovaných pravicových extremistů napadla průvod levicových aktivistů mířících na Hrad. A policie jen přihlíží. Video ze sobotní demonstrace, na němž je patrný střet extremistů s aktivisty a zvláštní taktika policie, vyvolalo řadu reakcí. Ze záběru je totiž navíc patrné, že akci pravicových radikálů koordinuje muž v hnědé bundě. Okamžitě se tak rozhořely spekulace, že muž i radikálové jsou přestrojení policisté.

Je to nějaké divné. Exministr promluvil k videu, které zavání policejní provokací
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Protidemonstrace za přijímání uprchlíků a proti fašismu

Sociální sítě následně sdílely nejen video, ale také fotografie muže, který se leckde baví s levicovými aktivisty, leckde s maskovanými radikály či s uniformovanými policisty. 

Mluvčí pražských policistů Jan Daněk tyto spekulace jednoznačně odmítá. „O žádné policisty se nejednalo. Byli to lidé s protichůdnými názory. Jedni se účastnili pochodu a ti druzí je chtěli napadnout,“ uvedl pro server Echo24.cz. To, zda k policii patří muž v hnědé bundě, prozatím však nemohl potvrdit ani vyvrátit.

Původní text a video najdete ZDE.

K muži v hnědé bundě se následně vyjádřil i odborník na extremismus Miroslav Mareš, který tvrdí, že muž radikály evidentně ovládá, ale není jasné, zda patří k policii. Všiml si však ještě jednoho muže, který prý rovněž radikály řídil. „V podstatě mě napadají dvě možnosti, buď ti dva muži jsou spojenci opravdových protiimigrantských chuligánů v průvodu stoupenců migrace, které policie nechává bez většího povšimnutí, nebo se jedná o příslušníky bezpečnostních složek, kteří ten dav skutečných či domnělých protiimigrantských chuligánů alespoň částečně ovládají,“ dodal.

O muži v hnědé bundě čtěte také ZDE.

„Působí to na mne velice zvláštním dojmem, který pramení z již uvedených poznatků: malý počet lehce oděných policistů, provokatéři v maskách jsou téměř uniformně oděni, včetně obuvi, a ‚koordinátor‘ v hnědé bundě je nepřehlédnutelný,“ vyjádřil se k celé situaci také bývalý ministr vnitra František Bublan.

Samotnému incidentu a vlastnímu házení lahví a dlažebních kostek totiž předchází také velmi podivný okamžik. Jeden ze zakuklenců se totiž dostává do domu, jenž podle katastrálních map patří rezortu vnitra. Odtud bere rohož, kterou hází po antifašistech. Píše to server TN.cz.

K celé teorii jsou ale skeptičtí například bývalý šéf vojenského zpravodajství Andor Šándor či poslankyně ODS Jana Černochová. „Z vlastních zkušeností vím, že policisté podobné demonstrace zvládají nanejvýš profesionálně a nezaujatě. Ostatně i o včerejšku si myslím, že jej policisté zvládli dobře. Že by došlo k nějaké provokaci, si nemyslím,“ uvedla.

Celou událost nyní na podnět ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) řeší policie. Navíc podle tiskového prohlášení, které vydalo autonomní sociální centrum na Žižkově, jež se s v sobotu stalo terčem žhářského útoku, vše nasvědčuje tomu, že šlo o stejnou skupinu, jež napadla dlažebními kostkami a tyčemi demonstraci Solidarita bez hranic a později lidi na Hlavním nádraží. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…