Je to největší malý muž ruských dějin. Český expert se pustil do prezidenta Putina

10.04.2014 22:45

Politický geograf Michael Romancov si nemyslí, že ruská armáda vstoupí na východní Ukrajinu. Ani se neobává, že by se část země odtrhla a připojila se k Rusku. Prohlásil to v Hyde parku ČT.

Je to největší malý muž ruských dějin. Český expert se pustil do prezidenta Putina
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Potenciálně ale vojenský zásah možný je. „Bohužel vniknutí vojsk na východní Ukrajinu je reálné v tom smyslu, že na to Rusové mají kapacitu. V tuto chvíli se ale zdá, že budou postupovat diplomatickou cestou,“ uvedl.

K zásahu by podle Romancova Rusko sáhlo v případě takové eskalace situace, kdy by Putin musel chránit holé životy tamních Rusů. „Ukrajinská vláda zatím postupuje zdrženlivě. Byly sice využity speciální jednotky k pacifikaci demonstrantů, ale to je vše. Kyjev nemá zájem na eskalaci. A Moskva také ne,“ dodal.

Zkrat ruského Supermana

Podle něho k připojení východu Ukrajiny k Rusku nedojde. V opačném případě by to pro Ukrajinu znamenalo značné snížení počtu obyvatel i průmyslových kapacit. „Výhodu by to mělo v tom, že průmysl na východě je strašně energeticky náročný. Ukrajina by se tím zbavila problému s výrazně proruským obyvatelstvem. Ale nemyslím si, že by o to v tuto chvíli Rusko aktivně usilovalo,“ konstatoval Romancov.

Na závěr neodolal a pustil se do ruského prezidenta Putina. „Vladimir Putin je největší malý muž ruské historie. Možná že je největší malý muž světa. Dosud si budoval pověst Supermana, který jednou rukou řídí stát a druhou dělá věci na hranici lidských možností. Ale většinou si počínal racionálně. Teď to přestává platit. To, čeho jsme svědky na Krymu, to je zkrat,“ myslí si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: lze

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…