Je to politická žaloba. Zástupkyně přímo řekla, že si to s námi vyřídí, uvedl v ČT vydaný Svoboda

23.01.2014 23:01

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil poslancům, aby vydali bývalého pražského primátora a poslance Bohuslava Svobodu (ODS) k trestnímu stíhání kvůli kauze Opencard. Ten v pořadu Události, komentáře na ČT24 prohlásil, že celá záležitost má politické pozadí.

Je to politická žaloba. Zástupkyně přímo řekla, že si to s námi vyřídí, uvedl v ČT vydaný Svoboda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Bohuslav Svoboda

Rozhodnutí výboru bylo velmi těsné, Svobodu doporučil vydat o jediný hlas. „Já tomu docela rozumím. Toto je typický příklad, kdy žaloba má politický charakter. A to asi všem poslancům vadí,“ uvedl Svoboda s tím, že vydání jako takovému se nebrání, protože veškerá obvinění v této kauze chce sám vyvrátit před soudem.

Rozhořčeně poznamenal, že je zažalován na politickou zakázku. „Policie pracuje na základě podání, pravděpodobně anonymního. Přijde mi žertovné, že státní zástupkyně Machová řekne, že si to s námi vyřídí,“ kritizoval postup orgánů činných v trestním řízení.

Svoboda dle svých slov vstoupil do politiky s jediným cílem, a to aby ji vykonával čistě a férově. V době jeho slávy podle něj bylo jasné, že mu to někdo překazí. „Nevím, kdo pracuje na politickou zakázku. Ale vím, že v době, když jsem začal být úspěšný, což je bezesporu pravda, si někdo řekl, že si na mě došlápne,“ stěžoval si.

K záležitosti se vyjádřil i místopředseda mandátového a imunitního výboru Stanislav Polčák (TOP 09), který hlasoval proti vydání. „Pokud politik není vydán, tak to znamená, že po dobu výkonného mandátu nemůže být stíhán,“ poznamenal. Podléhal by tedy dočasné imunitě, která by prý mohla poskytnout časový prostor pro to, aby byl případ vyřešen na úrovni soudu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

8:50 70 Kč za hodinu. Okradení pracovníka kvůli cizincům na nové úrovni

Platit někomu minimální mzdu 367 Kč za hodinu? To se drobným podnikatelům nechce. Ani v jinak bohaté…