Je to pořád samej carskej šovinismus, řekl do rádia "Čuňas" Stárek a vyrazil protestovat před totalitní ústav

22.09.2014 18:22

O tom, proč dnes protestuje před budovou Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) proti jeho současnému vedení, i když je sám jeho zaměstnancem, mluvil v dnešních 20 minutách Radiožurnálu bývalý disident František „Čuňas“ Stárek. Prozradil také, co si myslí o současné válce na východní Ukrajině.

Je to pořád samej carskej šovinismus, řekl do rádia "Čuňas" Stárek a vyrazil protestovat před totalitní ústav
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protestní akce tří odborových organizací Ústavu pro studium totalitních režimů zaměřená proti podivným personálním čistkám v ústavu

Rozhovor byl předtáčený. Moderátorka Helena Šulcová uvedla, že se tak dělo v pondělí odpoledne. Vzápětí po natočení pořadu měl Stárek zamířit před budovu ÚSTR, kde se měl účastnit happeningu proti tomu, že současný šéf ústavu vyhodil z funkce ředitele digitalizace.

Stárek se domnívá, že tento personální krok byl učiněn na politickou objednávku sociální demokracie. Naznačil, že v rámci digitalizace se zveřejňují informace o lidech, kteří „mají máslo na hlavě“. A těch je prý nejvíce právě v ČSSD.

Hranice, o kterou se bojuje u Luhanska, vedla před 25 lety na Šumavě

Na otázku, zda je u nás spokojen 25 let po revoluci, uvedl: „To bych musel být vůl, abych nebyl spokojen.“ K tomu dodal, že hranice, o kterou se nyní bojuje u Luhansku, vedla před 25 lety na Šumavě. Tuto hranici označil za hranici mezi Evropou a Asií. Podle něj má Rusko stále tendenci expandovat: „Myslím si, že to je pořád carskej šovinismus. Je jedno, jestli to byli caři nebo tajemníci. Stále tam byla tendence udělat velkou říši, ať se jmenuje Sovětský Svaz nebo nějak jinak,“ podotkl k tomu.

V pořadu přišla řeč i na dobu, kdy byl Stárek za komunistického režimu vězněn. Jeho první pobyt za mřížemi proběhl v nápravném zařízení v Plzni-Borech. Stárek přiznal, že se do cely číslo 98 vrací s jistou nostalgií a prozradil, že bývalí vězni přirovnávají první pobyt za mřížemi k první lásce.

Stále vyznává heslo roku 1989 „Nejsme jako oni“

Přestože měl kvůli lidem z předlistopadových bezpečnostních struktur řadu problémů, není zastáncem nějaké pomsty. Uvedl, že se stále řídí heslem listopadových dnů roku 1989 „Nejsme jako oni“. Navíc po dobu sedmnácti let, kdy pracoval pro BIS, se s řadou z nich potkával.

Velká část pořadu byla věnována působení Stárka v předlistopadovém hudebním undergroundu i natáčení čtyřicetidílného televizního seriálu, který o tomto fenoménu natočila Česká televize. Důvodem jeho natočení bylo zmapování undergroundu v co největší šíři, protože dosud se v médiích objevovala jen nejznámější undergroundová uskupení.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…