Je to potřebný projekt, ale nevím, jestli ho příští týden podpořím, oznámil Babišův poslanec v ČT k nové verzi EET

24.11.2016 22:47

Spory kvůli elektronické evidenci se dostaly i do pořadu Události, komentáře ČT24. Především nejnovější návrhy ministra financí Andreje Babiše (ANO) ohledně „výjimek“ pro e-shopy a pro drobné podnikatele.

Je to potřebný projekt, ale nevím, jestli ho příští týden podpořím, oznámil Babišův poslanec v ČT k nové verzi EET
Foto: Václav Votava
Popisek: Poslanec za ČSSD Václav Votava

„Je to seriózní a je to i profesionální. Systém je profesionální. Tento návrh mohl sice přijít o pár týdnů nebo měsíců dřív, ale ty zkušenosti ze zkušebního provozu přinesly něco nového,“ sdělil poslanec Jan Volný (ANO), který je místopředsedou rozpočtového výboru. Proč se nezačalo se zkušebním provozem dříve, je podle něj i z důvodu toho, že se nemohly, i kvůli opozici, vynaložit peníze. 

Kritický vůči Babišovi byl i koaliční poslanec, předseda rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD). „Už i to, že byla výjimka na stánkový prodej, je problémem. Elektronická evidence tržeb má narovnat podnikatelské prostředí. Je řada poctivých živnostníků a je řada těch, kteří krátí tržby,“ dodal. Podle něj neměly být žádné výjimky. 

Za profesionální to rozhodně nelze označit ani podle poslance Jana Skopečka (ODS). „Ty zmatky provázejí celý postup startu evidence tržeb,“ podotkl kriticky Skopeček. Hnutí ANO se podle něj leklo toho, co by to mohlo způsobit. To však Volný odmítl. „Nejde o žádnou výjimku. Podnikatelé mohou požádat finanční úřad o to, aby mohli platit paušálem,“ reagoval. 

Podle Skopečka jde o největší zásah do podnikání po roce 1989. „A mě děsí, pokud ministerstvo financí přichází na problémy týden před ostrým startem,“ řekl a vyzval koalici, aby uznala, že projekt není v současné době spustitelný. „Je to obrovské nebezpečí,“ varoval.

Votava však tato slova odmítl. Podle něj jde o potřebný projekt, zatím sám neví, zda příští týden nový návrh ministra Babiše podpoří. Volný následně sdělil, že podnikatelé by měli rozjet EET a následně by až případně měli požádat finanční správu o výjimku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…