Je to potvrzené: Korespondenční hlasy udělaly rakouského prezidenta ze zeleného profesora

23.05.2016 16:51

Po dramatickém odpoledni plném spekulací byly v pondělí před čtvrtou hodinou konečně vyhlášeny definitivní výsledky nedělních prezidentských voleb v Rakousku. Těsný souboj mezi Norbertem Hoferem a Alexandrem Van der Bellenem vyhrál Van der Bellen.

Je to potvrzené: Korespondenční hlasy udělaly rakouského prezidenta ze zeleného profesora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Plakát volební kampaně Van der Bellena doupravený lidovou tvořivostí

Podle konečných výsledků má mít Alexander Van der Bellen 50,3 procenta hlasů a jeho soupeř Norbert Hofer 49,7 procenta.

Vítěz Alexander Van der Bellen je univerzitní profesor a bývalý předseda Zelených, byť o sobě tvrdil, že je nezávislým kandidátem, odmítá striktní přístup k imigraci a celkově preferuje Rakousko „otevřenější a světovější“. Své názory projevuje i prohlášením, že nepřipustí, aby se jakýkoliv kandidát rakouských Svobodných, za které kandidoval jeho soupeř Hofer, stal předsedou rakouské vlády.

Norbert Hofer, kandidát rakouských Svobodných, ke kterému česká média s oblibou přidávala přívlastek „populistický“, nakonec těsně prohrál. Předseda rakouských Svobodných Strache označil volební výsledky termínem „fotofiniš“. Místopředseda parlamentu a bývalý letecký instruktor, který cílil v kampani především na otázky imigrace a nezbytné změny v EU, již na svém Facebooku uznal porážku.

Ke změně na prvním místě došlo až v samém závěru sčítání korespondenčních hlasů. Podle aktuálních informací rakouských médií ještě po třetí hodině vedl Norbert Hofer o 12 702 hlasů. Stále ještě ale nejsou započteny korespondenční hlasy v 16 volebních obvodech. A Alexander Van der Bellen náskok stále stahuje. Po 15:20 se objevil na webu rozdíl mezi kandidáty 1 097 hlasů, přičemž ještě nebyly kompletní výsledky z 11 obvodů.

Před půl čtvrtou se poprvé objevila informace, že Van der Bellen má více hlasů než Hofer. Před čtvrtou hodinou sčítání výsledků stále probíhalo. Při absenci konečných výsledků z obvodů Salzburg, Innsbruck, Bregenz a Feldkirch a podle rakouských médií již vede zelený Van der Bellen o 12 855 hlasů.

Po šestnácté hodině se na Facebooku kandidáta Norberta Hofera objevil lakonický vzkaz: „Samozřejmě jsem smutný.“ Mezitím další obvody přinášely navyšování náskoku jeho soupeře.

Podle konečných výsledků měl mít Van der Bellen 50,3 procenta hlasů, Hofer 49,7 procenta.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …