Je to pozitivní signál, chválí Zemanovu cestu za britskou královnou ředitel Havlovy knihovny

12.06.2017 22:03

Audience prezidenta Miloše Zemana a jeho ženy u britské královny Alžběty II. je pozitivním signálem, že vztahy obou zemí nejsou špatné, o oficiální státní návštěvu však zjevně nejde, řekl dnes ČTK bývalý velvyslanec v Británii Michael Žantovský. Připomněl, že přijetí s vojenskými poctami se v Londýně zatím dočkal jenom bývalý český prezident Václav Havel.

Je to pozitivní signál, chválí Zemanovu cestu za britskou královnou ředitel Havlovy knihovny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

„Je to jistě pozitivní signál. Je v zájmu obou zemí, aby udržovaly co nejlepší vztahy, a každé takové přijetí je známkou toho, že ty vztahy nejsou špatné,“ komentoval bývalý diplomat setkání české hlavy státu a britské panovnice, které se odehraje v pátek.

Průběh schůzky v Buckinghamském paláci se podle Žantovského liší podle toho, zda jde o státní návštěvu, hosta vlády nebo běžnou audienci. „Nejvyšší úrovní je státní návštěva. Britská panovnice přijímala pouze dvě návštěvy ročně. Myslím, že teď již vzhledem ke svému věku přijímá jednu návštěvu ročně,“ uvedl Žantovský. Ke státní návštěvě se váže slavnostní přehlídka. „Je to velká záležitost s vlajkoslávou, přehlídkou stráží a mnoha kočáry,“ dodal.

Takového přijetí se z českých prezidentů dostalo jen Václavu Havlovi v roce 1998. „Britská královna pak jako státní návštěva navštívila Prahu na jeho pozvání v roce 1996, to byly jediné státní návštěvy,“ uvedl nynější ředitel Knihovny Václava Havla Žantovský.

Setkání s královnou je možné také v případě, že jej pro svého hosta zařídí britská vláda. Tento typ audience kromě Havla absolvoval také jeho nástupce Václav Klaus.

Na základě dohody s královským palácem může britská panovnice udělit audienci z vlastní vůle. „Teoreticky o audienci u královny může požádat kdokoliv a záleží na ní, jestli mu ji poskytne,“ řekl Žantovský. „To jaksi vyžaduje předběžnou domluvu s královským palácem, s těmi tajemníky panovnice. Předpokládám, že půjde o tento případ,“ doplnil.

Audience u královny se řídí zvláštními protokolárními pravidly, která se ale částečně přizpůsobují moderní době. „Panovnice hosta přijímá, on ji oslovuje nejdříve jako Její Veličenstvo, potom jako Madam,“ popsal Žantovský. Muž královnu zdraví úklonem hlavy, dříve bylo zvykem, že se ukloní do pasu. „Žena, pokud je také přijímána, je od ní očekáváno, že udělá pukrle. I když to pukrle je takové naznačené,“ dodal.

Protokol upravuje také podání ruky, oslovení nebo odchod z audience. „Když host odchází, už se nemusí vzdalovat pozadu, ale může se v patřičné vzdálenosti obrátit zády k panovnici a odejít,“ uvedl Žantovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

životní úroveň

Dobrý den, pane Juchelko. Zajímá mě jedna věc. máte nějaký plán, jak zvýšit životní úroveň občanů ČR?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…