Je to premiérovo rozhodnutí. Ale chceme vysvětlení, zní z ODS

28.06.2012 22:49

Odvolání místopředsedy ODS Jiřího Pospíšila z křesla ministra spravedlnosti odstartovalo ve straně diskuse. Petr Nečas ji podle některých občanských demokratů odvoláním populárního ministra poškodil. Premiérovo rozhodnutí je podle straníků netransparentní, požadují proto další vysvětlení.

Je to premiérovo rozhodnutí. Ale chceme vysvětlení, zní z ODS
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil v pořadu Události, komentáře

Gradující spor mezi premiérem Nečasem a exministrem Pospíšilem začíná podle některých straníků vrhat na ODS špatné světlo. Rojí se pochybnosti o skutečných motivech ministrova odvolání. Hovoří se zejména o zamezení jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní žalobkyní v Praze. "Nový ministr by měl respektovat rozhodnutí nejvyššího státního zástupce," je přesvědčena Miroslava Němcová.

O tom, jaká atmosféra panuje v ODS a jaký postoj zaujali členové strany, hovořili v Událostech, komentářích České televize politici občanských demokratů Boris Šťastný a Jiří Papež, poslanec za Plzeňský kraj.

Zejména plzeňské oblastní sdružení občanských demokratů stojí na straně Jiřího Pospíšila. Na čtvrtečním zasedání Regionální rady ODS se politici dohodli na svolání Regionálního sněmu ODS, který by se měl uskutečnit v neděli 8. července. Důvodem je jednání o případné změně kandidátní listiny pro podzimní krajské volby, kde Jiří Pospíšil figuruje. Zároveň chtějí straníci pozvat na jednání i premiéra Nečase, doufají, že jim sdělí podrobnější informace o svém rozhodnutí ministra odvolat. 

"My bychom od pana premiéra rádi slyšeli jeho vysvětlení toho kroku, ke kterému se rozhodl. Snažíme se ale dívat pozitivně a hledáme, jak potenciál pana Pospíšila využít v ODS," řekl Papež.

Šťastný nebyl překvapen

Naopak jednoznačně za premiérův čin se postavil poslanec ODS Boris Šťastný. „Odmítám hysterii okolo odvolání Jiřího Pospíšila a mediální hru o zlém ochránci kmotrů Petru Nečasovi a hodném bojovníku proti korupci Jiřím Pospíšilovi. Premiér se nezodpovídá ani médiím, ani pravdoláskařům pokřikujícím na ulici, či našemu tisku," řekl již dříve poslanec.

"Mně to zas tak nepřekvapilo, nečekal jsem to ten konkrétní den, ale odvolání ministra bylo, jak se říká, na tapetě již nějakou dobu," řekl Šťastný. "Pan premiér využil své možnosti, navrhl odvolání jednoho z ministrů, je potřeba v tomto ohledu pana premiéra respektovat," stojí za premiérem politik. A odmítl spekulaci, že by za jeho rozhodnutím stálo případné jmenování Lenky Bradáčové.

Odmítl také dělat soudce, kdo z politiků lže a kdo mluví pravdu. Jiří Pospíšil totiž tvrdí, že Nečas věděl o návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana jmenovat pražskou vrchní státní zástupkyní Bradáčovou, což premiér popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…