Je to šok, výroba končí po padesáti letech, zní ve fabrice na jihu Čech. Co založila Škodovka, se teď potápí. Víme více

25.06.2017 19:12

Smutné léto mají před sebou desítky pracovníků českobudějovické slévárny. Přijdou totiž o práci. Vedení vlastníka podniku, společnosti SCB Foundry, oznámilo, že končí s výrobou. Zaměstnanci se k situaci vyjadřovat nechtěli, promluvil ale předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Slévárna České Budějovice Stanislav Mareš. Dnes jsme přímo před podnikem zastihli i předsedu představenstva SCB Foundry, a. s. Andriy Tertychko situaci potvrdil, ale promluvil i o naději pro zaměstnance.

Je to šok, výroba končí po padesáti letech, zní ve fabrice na jihu Čech. Co založila Škodovka, se teď potápí. Víme více
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Českobudějovická slévárna odlitků má na jihu Čech dlouhodobou tradici. Vznikla už začátkem 60. let 20. století, tehdy jako pobočný závod koncernu Škoda Plzeň. Zaměstnávala až dva tisíce lidí. Tato doba je ale, zdá se, neodvratně pryč. Pod společnost SCB Foundry přešla slévárna v roce 2007. Už v roce 2013 přišlo o práci 500 lidí. A jak některé zdroje uvádějí, od té doby se ukrajinskému vedení firmy výrobu nastartovat nepodařilo. Nyní bude muset odejít 67 z posledních 91 zaměstnanců.
Předseda představenstva SCB Foundry, a. s., Andriy Tertychko k současné situaci uvedl, že společnost se v důsledku dramatického poklesu zakázek dostala do ekonomické krize. „Vzhledem k tomu je nucena zastavit výrobní program a přijmout opatření ke snížení svých výdajů,“ uvedl Tertychko s tím, že za těchto okolností není společnost schopna zachovat současný počet zaměstnanců.


„Naše fabrika se dostala pravděpodobně do velkých dluhů a zástupci fabriky, respektive předseda představenstva, si asi před měsícem pozval mne jako zástupce odborů a informoval mne o tom, že dojde ke hromadnému propouštění,“ vyjádřil se i předseda Základní organizace Odborového svazu KOVO Slévárna České Budějovice Stanislav Mareš. Prozradil také, že část zaměstnanců už je nějakou dobu bez práce doma, a to na 60 procentech platu.

Anketa

Doporučujete ČSSD, aby podpořila v prezidentských volbách Zemana?

86%
14%
hlasovalo: 7964 lidí

Kdo musí odejít?

Vedení společnosti vysvětlilo také, podle čeho vybralo zaměstnance, kteří musejí z jejich firmy odejít. „Společnost se rozhodla ukončit svůj výrobní program, a proto budou propuštěni všichni zaměstnanci, kteří vykonávají činnost s ním související,“ vysvětlil předseda představenstva Tertychko.

Ačkoliv zaměstnancům bylo zřejmě jasné, že práce ubývá, i tak to pro ně bylo velmi nepříjemné překvapení.
„Samozřejmě, lidi si to musejí nechat projít hlavou, protože to byl v podstatě pro ně dost velký šok, že se ukončuje výroba po těch více než padesáti letech, kdy ta fabrika existovala,“ řekl Stanislav Mareš.
Zaměstnanci, které jsme dnes před podnikem potkali, k situaci mluvit nechtěli. Ti, kterých se propouštění týká, dostanou výpověď do konce července. Uvedeným důvodem bude nadbytečnost. Pracovní poměr jim ze zákona skončí po uplynutí dvouměsíční výpovědní lhůty. Nárok mají ze zákona samozřejmě i na odstupné.

Naděje pro zaměstnance?

Jak dnes prozradil předseda představenstva SCB Foundry Andriy Tertychko, společnost se rozhodně ještě nevzdává.
„Analyzujeme americký a evropský trh, hledáme možnosti obchodování. Jestli se nám podaří sehnat zakázky, tak v průběhu tří měsíců bychom rádi obnovili výrobu,“ sdělil Tertychko.
Naději propuštěným dávají i zástupci úřadu práce a také odbory. Ty už informovaly ředitele jihočeské pobočky úřadu práce Ivana Loukotu. „Problém budeme společně řešit. Vzhledem k nedostatku pracovních sil ve strojírenství zřejmě většina lidí propuštěných ze slévárny najde rychle své uplatnění jinde. Ostatně jeden podnik již o ně projevil zájem,“ uvedl i jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Švec.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…