Je to špatné, Amerika mě zklamala. Primitivní, útočí na nejspodnější city, lamentovala Jiřína Šiklová nad Trumpem

01.02.2017 15:41

Více než půl hodiny trvající rozhovor poskytla Českému rozhlasu socioložka a publicistka Jiřina Šiklová. Mimo jiné se v něm probíralo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem.

Je to špatné, Amerika mě zklamala. Primitivní, útočí na nejspodnější city, lamentovala Jiřína Šiklová nad Trumpem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřina Šiklová

Šiklová přiznala, že zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem ji překvapilo. „Protože jsem se domnívala, že přece jenom Amerika není... No, dělala jsem si o nich větší iluze. To, že jeho kampaň, takhle primitivně vedená opravdu na nejspodnější city člověka, dobře pro něj dopadla, tak to mě trošku zklamalo,“ uvedla s tím, že šlo v případě Trumpa o populismus velkého ražení. „Ale jak je vidět, je to úspěch,“ podotkla. „To je podle mne trochu špatné, protože ten, kdo se snaží takto podbízet veřejnému vkusu, dost těžko potom může ukazovat cestu,“ myslí si Šiklová.

Souhlasí s tvrzením, že populismus se ve světě šíří. „Dělají to média. Protože lidé si zvykli sledovat věci v přímém přenosu, oni jsou stále účastníky,“ podotkla.

Nedomnívá se, že by prezident Trump byl tak primitivní, jako byl v kampani. „Stejně jako se nedomnívám, že náš prezident je tak primitivní, jak byl v té kampani. Ale snaží se oslovit za každou cenu určité voliče, a ono se to daří. Protože jsou to přímé volby, jde o to, získat ty lidi, kteří se chtějí více při volbách pobavit nebo to berou trochu jako fotbalový zápas, než že by uvažovali, že je to rozhodnutí pro celý kontinent v případě Ameriky, v případě našem pro celou zemi.“

Uvedla také, že politik mluvící k lidem prostřednictvím médií nebo na náměstí se někdy mění v herce. „Herec je někdo, kdo opravdu hraje roli. Ten politik by neměl hrát roli. Když tak by si to měl aspoň uvědomovat,“ myslí si Šiklová.

Odpovídala také na to, zda si myslí, že Donald Trump může překvapit. „Bude určitě střízlivější než v tom, co prováděl v kampani,“ uvedla Šiklová.

Celý rozhovor je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…