Je to špatné, pane Babiši. Lidé se od vás odvracejí, tvrdí průzkum

10.07.2014 12:56

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, zvítězilo by v nich hnutí ANO s 22, 9 procenta před druhou ČSSD, která by získala 19, 7 procenta. Do sněmovny by se dostalo šest stran. Úsvit by neuspěl. Vyplývá to z aktuálního průzkumu společnosti SANEP.

Je to špatné, pane Babiši. Lidé se od vás odvracejí, tvrdí průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Průzkum tak potvrdil pokračující mírný pokles podporu voličů u hnutí ANO, které oproti minulému měsíci ztrácí dvě desetiny procentního bodu. Přitom v květnovém šetření společnosti SANEP hnutí ANO získalo podporu 25% voličů.

Voliči ANO čekají změny

„Pokračující opadání voličské podpory  hnutí ANO, které může doplatit na skutečnost, že jeho voliči  z velké většiny očekávají zejména od jeho předsedy a  ministra financí Andreje Babiše změny ve vrcholné politice.  V případě nenaplnění těchto očekávání však může hnutí ANO potkat stejný osud jako např. Unii svobody, Věci veřejné či Stranu zelených. Část velice nestabilního elektorátu hnutí  ANO se tak během volebního období může přesouvat i k jiným stranám a hnutím, nebo se může po případném zklamání rozhodnout již voleb nezúčastnit,“ uvádí průzkum.

Ztrácí i ČSSD, TOP 09 posiluje, ODS na hranici volitelnosti

Ztrácí však také sociální demokracie, která by nyní získala o osm desetin procentního bodu méně než v červnu. Tento pokles může být podle SANEPu způsoben reakcí na vnitrostranickou politiku nebo na chování vedení  sociálních demokratů. 

Celý průzkum ZDE.

Naproti tomu TOP 09 posiluje a získala by 12, 1 procenta. Strana tak potvrzuje vedoucí postavení na pravici. U ODS totiž nadále pokračuje stav balancování na hraně vstupu do Sněmovny. Občanští demokraté by získali 5,2 procenta.

„Za relativně stabilní strany lze označit i nadále KSČM  (14,2%) a KDU-ČSL (6,5%), které si i přes mírné výkyvy voličské přízně zachovávají určitou stabilitu,“ uvádí dále průzkum.

Pirátská alternativa a dlouhodobý pokles Úsvitu

Do boje o poslanecká křesla však mohou v příštích volbách  zasáhnout i piráti, kteří  v červnovém šetření společnosti SANEP dokonce překročili pětiprocentní hranici, nyní by získali 4, 9 procenta.

K dlouhodobému poklesu voličské přízně dochází u hnutí Úsvit přímé demokracie.  „Zjevně nenaplňuje představy voličů, což se projevuje i pokračujícím propadem volebních preferencí, které se aktuálně pohybují na úrovni 4,7 procentních bodů, což by nestačilo na vstup do Poslanecké  sněmovny,“ tvrdí průzkum.

V přepočtu na mandáty by hnutí ANO získalo 57 křesel, ČSSD 49, KSČM 35, TOP 09 30 a KDU-ČSL 16 mandátů a ODS 13.

„Průzkum aktuálních volebních (nikoli stranických) preferencí  a předpokládaný hypotetický volební model vychází pouze z hlasů 55,9 respondentů, kteří představují vzorek rozhodnutých voličů. Uvedené výsledky a modely jsou platné pouze v daný okamžik sběru dat,“ stojí dále v průzkumu," uvádí také průzkum. Statistická chyba se pohybuje v rozmezí +-1,5%.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kup

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…