Je to strašné. Lidé si myslí, že jejich děti se budou mít hůř a že nás čeká tvrdý pád, alarmuje publicista

08.06.2015 10:21

Na znepokojivý trend týkající se západní civilizace upozornil ve svých posledních komentářích publicista a pracovník společnosti EDUin Bohumil Kartous. Evropané, a nejenom oni, prý přestali věřit nejen ve vlastní budoucnost, ale i v budoucnost svých dětí. Staří tak dle něj doslova kopou příštím generacím hrob.

Je to strašné. Lidé si myslí, že jejich děti se budou mít hůř a že nás čeká tvrdý pád, alarmuje publicista
Foto: cez.cz
Popisek: Hřiště v Mateřské škole v Opavě.

Zajímavé svědectví v tomto ohledu přinesl dle Kartouse nedávný průzkum nezávislé výzkumné instituce z Washingtonu, Pew Research. V dubnu tohoto roku provedli výzkumníci rozsáhlý průzkum v šesti největších zemích EU zaměřený na politické a hodnotové postoje Evropanů. Z jeho závěrů vyplynulo, že drtivá většina Evropanů rezignovala na budoucnost, neboť se domnívá, že dobře už bylo a že nastupující generace dospívají do světa, v němž se budou mít hůře, než jejich rodiče.

„Pouze 34 % Němců a Poláků si myslí, že ekonomická perspektiva nastupující generace je lepší než ta jejich. Ve Francii nebo Itálii si totéž myslí zoufalých 14 či 15 % lidí. Češi budou pravděpodobně někdy mezi, pravděpodobně blíže Němcům a Polákům,“ uvádí Kartous v komentáři zveřejněném na serveru Britské listy.

Podle Bruce Stokese z Pew Research, který prezentoval výsledky průzkumu na Fóru OECD v Paříži, se jedná o trend patrný v celém západním civilizačním okruhu. Západ se tak prý evidentně smiřuje s tím, že jeho civilizační vrchol už pominul a že bude následovat více či méně prudký sestup.

Evropané pijí jedovatý koktejl

Dle Kartouse je to děsivý výsledek. Po dekádách jsme prý pravděpodobně první generací, která transparentně, mnohdy s absurdním pocitem sebeuspokojení, ohlašuje kulturní sestup a dláždí tak svým dětem cestu do bezvýznamnosti.

Přesnou analýzu tohoto trendu dle Kartouse asi nikdy nikdo nepodá, protože ztráta víry prý není racionální, je pocitová. „Evropané každopádně pijí mírně jedovatý koktejl, jehož dlouhodobým užíváním může dojít ke skutečné rezignaci a naplnění současné deziluze,“ konstatuje Kartous na názorové straně Lidových novin.

„Ztráta víry v budoucí generaci je to nejtěžší břímě, které si budoucí generace může nést. Bude-li tato ztráta víry dlouhodobá, bude doslova nesnesitelná, bude jako kletba, se kterou se nelze vyrovnat, protože ji nelze zlomit, pouze naplnit, jelikož to nebude vnější překážka, ale vnitřní infekce. Každý, kdo nevěří v budoucnost svých dětí, prohrál. Je trestuhodné, má-li navíc potřebu tento defétismus hrdě šířit a prohlašovat ‚na má slova dojde‘," dodává na Britských listech.

Celý komentář Kartouse na Britských listech

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…