Je to symbol! Zástupce eurokomise odhalil, jak je to ve skutečnosti s elektromobilitou

12.11.2021 18:48 | Zprávy

„Nezbývá nám, než věřit,“ tak hodnotí míru vymahatelnosti klimatické dohody z Glasgow u zemí mimo Evropskou unii vedoucí Zastoupení Evropské komise na Slovensku a bývalý český ministr životního prostředí Ladislav Miko. Co se týče odklonu od aut se spalovacími motory v EU, který nastane i přes jejich marginální vliv na celkové emise, přispět prý „musí každý“ a jde i o jakýsi symbol. Navíc prý nemáme očekávat, že se akorát vymění běžná auta za ta s elektromotorem; půjde prý o větší změnu a začneme o mobilitě „přemýšlet jinak“.

Je to symbol! Zástupce eurokomise odhalil, jak je to ve skutečnosti s elektromobilitou
Foto: MZP.cz
Popisek: Exministr životního prostředí Ladislav Miko a starosta Vrchlabí Jan Sobotka

Miko směrem ke klimatické konferenci v Glasgow sice pro Český rozhlas v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu uznal, že termín „poslední šance“, který se nyní skloňuje v souvislosti s ní, sice již zazněl několikrát, ale tentokrát je prý již asi namístě.  

Nejzásadnější je podle něj deklarace vůle „s tím opravdu něco udělat“ a přiznání si toho, že mají být potřeba „konkrétní a kontrolovatelné akce“.

Pomalejší odklon od uhlí je sice podle Mika v řadě případů „neochota“ či „otevřená zadní vrátka“, ale zároveň má roli hrát i to, že není představa, jak jej v určitých podmínkách nahradit.

Že vše nezůstane jenom u slov a všechny státy dodrží své sliby, to podle vedoucího zastoupení EK na Slovensku je bez jistějších záruk. V Evropské unii sice lze na členské státy uplatňovat sankce a hrozit jim, ale pokud se rozhodnou nečlenské státy od svých částí dohod ustoupit, „není žádná síla, možná kromě tlaku veřejného mínění“. „Nezbývá nám než věřit,“ řekl Miko s odkazem například na odklon Spojených států od klimatické dohody, k němuž došlo za prezidentského období Donalda Trumpa.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mír, ne přestávku pro Putina, jel v debatě Vondra. Jenže pak si vzal slovo Zaorálek

19:03 Mír, ne přestávku pro Putina, jel v debatě Vondra. Jenže pak si vzal slovo Zaorálek

Kateřina Konečná (Stačilo!), Jaroslav Bžoch (ANO), Danuše Nerudová (Starostové a osobnosti pro Evrop…