Je to systémový problém, myslí si Zeman o žďárské tragédii

15.10.2014 19:22

Propuštění ženy, která zabíjela ve Žďáru nad Sázavou, z ústavní péče bylo podle prezidenta Miloše Zemana systémovou chybou, kdy nebyl rozlišen neškodný a nebezpečný blázen. Prezident ocenil ředitele Psychiatrické nemocnice v Opavě za to, že vyvodil odpovědnost a rezignoval. Zeman to dnes řekl v rozhovoru s ČTK.

Je to systémový problém, myslí si Zeman o žďárské tragédii
Foto: Hans Štembera
Popisek: Oslavy Dne vítězství na pražském vrchu Vítkov

Žena byla podle prezidenta propuštěna do ambulantního ošetření neoprávněně. „Což jí umožnilo, aby spáchala obdobný trestný čin, tentokrát ještě s horšími důsledky,“ řekl. „Sám bych se přimlouval za to, aby tyto násilné trestné činy, když už někoho označíme za duševně nemocného, byly trestány ne-li trvalým, tedy alespoň dlouhodobým pobytem v psychiatrickém zařízením, zdůrazňuji v uzavřeném psychiatrickém zařízení, a nikoli ambulantní léčbou," dodal.

Prezident se do Žďáru chystá v pátek

Řekl, že si velice váží rozhodnutí ředitele Psychiatrické nemocnice v Opavě vyvodit v záležitosti osobní zodpovědnost. „Na druhé straně, i když to zní trochu cynicky, v každé společnosti je určité procento bláznů,“ poznamenal prezident. Někteří jsou podle něj neškodní a domnívají se, že jsou Napoleon nebo se obnažují na veřejnosti, další jsou ale nebezpeční, protože jde o agresivní psychopaty. „Úkolem psychiatrie je odlišit první kategorii od té druhé. To znamená dát Napoleonům ambulantní léčbu, ale nepouštět z psychiatrické léčebny agresivní psychopaty," řekl Zeman. Nerozlišení obou kategorií je podle něj systémovou chybou.

Prezident se do Žďáru chystá v pátek, na místě tragédie chce zapálit svíčku a položit květiny. ČTK řekl, že se chce poklonit mladíkovi, který bránil spolužačku a při tom zahynul, a ocenit policistu, který na místě zasahoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …