Je to tady: Úsvit chce po Konvičkovi 9,5 milionu. Peníze věnuje Fondu ohrožených dětí

27.05.2016 14:31

EXKLUZIVNĚ Strana Úsvit v dopise, který ParlamentníListy.cz získaly, žádá po Bloku proti islámu, a to s odkazem na vzájemnou dohodu, prostředky, které byly doposud vynaloženy na společnou kampaň. Částka přesáhla devět milionů a byla vyčíslena do koruny.

Je to tady: Úsvit chce po Konvičkovi 9,5 milionu. Peníze věnuje Fondu ohrožených dětí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Předseda strany Úsvit - Národní koalice Miroslav Lidinský

Předsednictvo Úsvitu podle našich informací na svém pravidelném zasedání mimo jiné projednávalo situaci kolem výpovědi spolupráce ze strany Bloku proti islámu. V té souvislosti bylo seznámeno s částkou, která je podle platné smlouvy k vymáhání. Částku ve výši 9,5 milionu korun se rozhodl Úsvit věnovat těm, "kteří tyto prostředky nejvíce potřebují". A to Fondu ohrožených dětí, Domovům seniorů a dalším.

Poslankyně Olga Havlová, která je zároveň členka BPI, pro ParlamentníListy.cz uvedla: „Tyto prostředky jsou již utraceny a Úsvit se nepřišel na nikom obohacovat. Původní plán byl dělat společnou intenzivní kampaň, což se kvůli zmatené výpovědi nestalo. Proto jsme se rozhodli věnovat peníze na projekty, které si to zaslouží."

V dopise adresovaném Bloku proti islámu a Martinu Konvičkovi ovšem stojí i další pozoruhodnosti. „Úvodem konstatuji, že Vámi zaslaný přípis nelze brát jako právní jednání spolku BPI, neboť předseda spolku není jeho statutárním orgánem," tvrdí předseda Úsvitu Lidinský. Tím je podle jeho tvrzení pouze výkonný výbor, jehož je Konvička členem. „Tedy konstatujeme, že Vy sám jste dohodu o společném postupu vypovědět nemohl," zmiňuje šéf Úsvitu.

Galimatyáš okolo chování Martina Konvičky tak nekončí. ParlamentníListy.cz navíc před týdnem navštívily jednání středočeské buňky, které ovšem kvůli nízkému počtu účastníků nebylo usnášeníschopné.

Náhled dopisu:

Zpět k matematice: Úsvit – Národní Koalice, jak vyplývá z dopisu, investoval na podzim loňského roku částku v celkové výši 2.500.000 do roadshow. V letošním roce pak hnutí zajistilo vydání sedm milionů kusů novin, v rámci kterých "poskytl velký prostor k propagaci Bloku proti islámu". Náklady na tyto noviny podle výpočtů činily 4.900.000,- Kč bez DPH. „A konečně Úsvit – Národní Koalice vynaložil do dnešního dne na Vaši obhajobu částku ve výši 627.300,- Kč, přičemž dosud nejsou zcela vyčísleny náklady na Vaši obhajobu za měsíc duben 2016. Dále byly vynaloženy další náklady v celkové výši 1.264.528,- Kč, které zahrnují reklamu na Facebooku, ovládání a aktualizaci Facebooku, tvorbu obsahu Facebooku, náklady na pronájmy sálů pro diskuze, náklady na pronájem kanceláří užívaných představiteli Bloku, náklady na dopravu na roadshow, náklady na zpracování společných témat pro poslanecký klub, monitoring a další náklady související s předvolební spoluprací," stojí ve zmiňovaném dopise.

Ačkoli byl odeslán již 12. května, odpověď ze strany představitelů BPI do Úsvitu prozatím nedoputovala. Není přitom na co čekat, jelikož na platbu má BPI třicet dní, ze kterých už byla ukrojena téměř polovina.

Shrňme si proto dosavadní fakta a skutečnosti. Hnutí Blok proti islámu v čele s Martinem Konvičkou jednostranně vypovědělo na konci dubna letošního roku smlouvu o spolupráci s politickou stranou Úsvit – Národní koalice. Stalo se tak prý kvůli dlouhodobým názorovým rozporům. V minulých dnech ohlásil opuštění Bloku proti islámu také jeho místopředseda, sociolog Petr Hampl. Ten ovšem v BPI nadále zůstává a je možné, že se stane i jeho senátní kandidátem. Motanici v Hamplových a Konvičkových krocích podtrhuje i fakt, že oba shodně potvrdili možnost založení nové politické strany Alternativa pro Česko

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…