Je to ten největší tunel. A jsou na to smlouvy, řekl ministr na akci Andreje Babiše

09.04.2014 7:36

REPORTÁŽ Takzvaná Listening tour s Andrejem Babišem, ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a kandidátem na europoslance Pavlem Teličkou se konala v úterý večer v ústeckém hotelu Clarion. Veřejnost se zajímala nejen o blížící se eurovolby, ale například o údajnou ignoraci výdajů do zdravotnictví, chmelnice nebo příjmy z těžby.

Je to ten největší tunel. A jsou na to smlouvy, řekl ministr na akci Andreje Babiše
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš a Martina Dlabajová

Pánové z ANO dorazili na mítink všichni vesměs ve tmavém saku a světlé košili. Telička si od poslední návštěvy, kdy navštívil Ústí nad Labem zhruba před necelými dvěma měsíci v rámci debatního think tanku Evropské hodnoty, „vyměnil“ kravatu, jinak vsadil opět na modré sako se světlým proužkem a světlou košili k tomu.

Před začátkem akce mělo pánské osazenstvo Babišova týmu mírný problém. Postávali u baru a marně hledali místo, aby si ještě dali společně kávu či čaj a pak se dali všanc brífinku s příchozími, kterým před volbami do Evropského parlamentu povídali třeba o tom, že Evropská unie je vlastně zlodějna.

Nové tváře se zastavily na severu

Oproti avízům na plakátech doplnila čtveřici hostů na pódiu ještě žena, a to Martina Dlabajová, čtyřka na kandidátce do eurovoleb. „Ráda bych se věnovala zejména oblasti podnikání,“ zmínila poradkyně se zkušenostmi z Bruselu, která je dnes například předsedkyní Regionální hospodářské komory ve Zlíně a dříve působila jako projektová manažerka CzechInvestu. Vyjádřila se mimo jiné k nutnosti zlepšit čerpání dotací.

Pořadatel také věnoval velký prostor benjamínkovi voleb, třiadvacetiletému Milanu Zavadovi, který kandiduje s číslem 26 a do Ústí nad Labem rovněž osobně přijel.

Babiš: Vím, co je můj hlavní úkol

Na akci dorazilo zhruba přes dvě stě zvědavců všech věkových kategorií, sál působil zaplněný. Lidé mohli využít diskuze s hosty zhruba po tři čtvrtě hodině. Ptali se nejen na blížící se eurovolby, ale například i na zdevastovaný stav nefunkční dopravní infrastruktury. „Dálnice, to je nekonečný příběh,“ souhlasil Babiš. „Rozestavěnost dálnic, to je totální impotence,“ přihřál si polívčičku Richard Brabec. „Můj hlavní úkol je najít peníze,“ dodal po chvíli.

Ministr životního prostředí Brabec si smlsnul na kauze fotovoltaiky. „Bude nás to všechny stát 1000 miliard korun. To je tunel století. Jsou na to smlouvy,“ vyjádřil se. Do jeho rezortního ranku víceméně spadá i téma těžby uhlí, ke kterému měl co říci i Babiš. „Těžební společnosti odvádějí směšné poplatky, pouze 1 procento z vytěženého uhlí,“ uvedl guru hnutí Babiš fakt, který ovšem z jeho úst nezazněl poprvé. (K tématu byl před několika měsíci osloven i dnes již ministr Brabec, na dotazy ParlamentníchListů.cz, jejichž obdržení potvrdil, však neodpověděl. Pozn. red.)

Fotogalerie z akce

Andrej Babiš měl příležitost vrátit se i ke své vizi řízení státu jako podniku, když mimo jiné komentoval podniky státní. „Státní firmy mají co? Mají vydělávat,“ prohlásil. Během večera se také vyjádřil k tomu, že se mu nelíbí práce řady novinářů. „Neumí napsat nic než to, že jsem byl u soudu, ale že jsem navštívil tři ministry, to už ne,“ rozhorlil se.

Jeden z přítomných návštěvníků se otázal, zda je pravda, že na zdravotnictví nechtějí babišovci dávat peníze. „Ve zdravotnictví se především plýtvá,“ míní Pavel Telička. Andrej Babiš během odpovědi ukazoval grafy. Upozornil, že ve zdravotnictví peníze jsou. „Zdravotní pojišťovny mají uloženo 24 miliard korun."

Víme, kde nás tlačí pata

Na přetřes se dostaly i nevyčerpané miliardy z dotací Evropské unie. Zaznělo, že v Bruselu máme nálepku nejzkorumpovanějšího státu. „Nevyčerpali jsme 65 miliard a zřejmě je nevyčerpáme,“ připomněl lídr kandidátky do eurovoleb Pavel Telička. Ten se před volbami i tak cítí sebevědomě. „Víme, kde nás tlačí pata,“ řekl totiž.

Jednu z tazatelek zajímalo, jak ANO vidí zmenšování chmelnic. V odpovědi se dozvěděla především to, že o 20-30 procent klesá počet prasat a skotu a podobné souvislosti ze zákulisí českého zemědělství. Podle Babiše také není divu, že zde například v pekařství není žádný zahraniční investor. Také existují rozdíly třeba v tom, že u nás si cizinci bez problémů nakoupí půdu a v Polsku si ji nikdo nekoupí.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…