Je to trest za mou podporu státních zástupců, čílil se Pospíšil, když ho ani napočtvrté nezvolili

19.01.2014 15:48

Bývalý ministr spravedlnosti ve vládě Petra Nečase a sdělovacími prostředky stejně jako mnohými voliči oblíbený Jiří Pospíšil na víkendovém kongresu Občanské demokratické strany neobhájil své místo ve vedení strany. A to přes skutečnost, že v nedávných sněmovních volbách získal v Plzni 36 % preferenčních hlasů. Svůj neúspěch si vykládá jako odvetu spolustraníků za to, že chtěl posílit státní zástupce. A dodává, že když vidí, jak na kongresu probíhaly volby, tak se obává, že se toho příliš v ODS nezměnilo.

Je to trest za mou podporu státních zástupců, čílil se Pospíšil, když ho ani napočtvrté nezvolili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jíří Pospíšil

Neúspěch ve volbě jej mrzí. „Nevím, zda je to dobrý signál, když lidé, kteří mají podporu voličů, takto dopadnou u svých spolustraníků,“ říká Jiří Pospíšil, o němž se v minulosti spekulovalo i jako o možném kandidátu na předsedu strany, v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Své nezvolení nepřisuzuje tomu, že by patřil do starého vedení. „Nevím, zda je to dobrý signál, když lidé, kteří mají podporu voličů, takto dopadnou u svých spolustraníků. A to říkám s odkazem na to, že jsem získal v Plzni 36 procent preferenčních hlasů a ten volební výsledek byl přes celkový neúspěch strany druhý nejlepší po Praze.“

Naopak podle Jiřího Pospíšila šlo o trest spolustraníků za to, že se zasazoval o větší nezávislost státních zástupců. „Byl jsem na konferenci v jednom regionu a tam se zvedl delegát a veřejně řekl, že za to, že jsem se pokoušel posílit nezávislost státních zástupců, nemůžu očekávat podporu. A sklidil za to velký potlesk v sále,“ uvádí bývalý ministr coby příklad.

Odmítá rovněž výtku, že by byl sólovým hráčem a tak poškozoval stranu. „Tak samozřejmě tohle je další klišé, které moji oponenti nebo lidé, co mi nefandí, používají. Všechny funkce, které jsem zastával, jsem vykonával tak, abych ctil značku a program ODS,“ říká. Naopak, odmítá, že by stranu poškozoval, protože „tím, že jsem dělal kvalitní práci v resortu spravedlnosti a mám podporu veřejnosti, tak to bylo ku prospěchu ODS. ODS vyhrála v Plzni krajské volby a získala relativně slušný výsledek v parlamentních volbách“.

Podle Jiřího Pospíšila strana na obrodu stále čeká. „Uvidíme. Změna musí teprve nastat. Zatím nenastala,“ říká na závěr rozhovoru. Jiří Pospíšil kandidoval na kongresu na prvního místopředsedu a pak ve třech kolech na místopředsedu řadového. V žádné z voleb se ani nepřiblížil požadované většině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…