Je to tu: Vedení ČSSD rozhodlo, že dá důvěru Rusnokovi

06.08.2013 14:51

Nejužší vedení sociální demokracie jednomyslně doporučilo svým poslancům, aby vyjádřili důvěru vládě Jiřího Rusnoka. Mohla by se tím prý otevřít cesta k předčasným volbám. S návrhem přišel předseda strany Bohuslav Sobotka, který přitom úřednický kabinet doposud odmítal podpořit a opakovaně jej kritizoval. Nyní je tedy velmi pravděpodobné, že se pro Rusnoka vyjádří i předsednictvo strany a její poslanecký klub. Rusnok tak vedle 11 hlasů Věcí veřejných může počítat i s 54 hlasy ČSSD.

Je to tu: Vedení ČSSD rozhodlo, že dá důvěru Rusnokovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Předseda ČSSD doporučuje poslancům zvoleným za ČSSD, aby při nadcházejícím hlasování Poslanecké sněmovny o důvěře podpořili vládu Jiřího Rusnoka s tím, že se jedná o jednu z možných cest k prosazení předčasných voleb a rovněž možnost, jak oddálit návrat zkompromitované koalice ODS a TOP 09 do vlády ještě před konáním parlamentních voleb," píše se v přijatém usnesení.

Podpora Rusnokovi neznamená podle Sobotky "podporu krokům, které by do budoucna oslabovaly parlamentní systém vlády v zemi a vedly k zavedení prezidentského systému". Před tím šéf největší parlamentní strany opakovaně varoval s tím, že vláda, která nevzešla z voleb, nebude mít dostatečnou legitimitu. Strana, která má v kabinetu tři osobnosti s pozastaveným členstvím, prý zůstává nadále v opozici.

Předčasné volby jsou stále prioritou

Prioritou ČSSD a nejlepším řešením krize jsou podle grémia strany nadále předčasné volby. "Poslanci ČSSD navrhnou či podpoří hlasování o rozpuštění Poslanecké sněmovny tak, aby se volby mohly uskutečnit ještě do konce roku 2013, pokud bude reálná možnost získat pro rozpuštění Poslanecké sněmovny potřebné množství hlasů," stojí také v usnesení, podle něhož má o takovém řešení jednat Sobotka s ostatními stranami.

Sociální demokracie chce také zahájit jednání s dalšími stranami o nezbytných úpravách Ústavy, které zpřesní pravomoci jednotlivých ústavních institucí tak, aby zde zůstal zachován parlamentní systém. Strana chce například stanovit lhůty pro prezidenta při jmenování vlády a také zavést spoluzodpovědnost další ústavní instituce na jmenování členů bankovní rady ČNB. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…