Je to tu jak na vánočních trzích, znělo hlučící Sněmovnou během projevu šéfa ODS

22.12.2015 10:38

Předseda ODS Petr Fiala předstoupil dnes před plénum Sněmovny, aby věnoval podnikatelům předvánoční dárek v podobě odložení kontrolního hlášení DPH. Schůzi zahájil úderem desáté hodiny místopředseda Sněmovny Petr Gazdík. Ten záhy předal slovo právě Fialovi, jemuž přiřadil křestní jméno předsedy poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury (ODS). „Omlouvám se, jak vás vidím vedle sebe, tak jsem vás zkřížil,“ řekl.

Je to tu jak na vánočních trzích, znělo hlučící Sněmovnou během projevu šéfa ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ODS Petr Fiala

„Ten zákon je špatný a přináší pro podnikatele špatné věci,“ uvedl s tím, že chce nutnost kontrolního hlášení DPH odložit o jeden rok, a to z důvodu nepřipravenosti. Z dotazníkových šetření mezi podnikateli se podle něj ukazuje, že na novou povinnost je připravena jen čtvrtina podnikatelů. Fiala to vnímá jako nedostatek informací ze strany Ministerstva financí.

„Podle důvodové zprávy, která tady byla loni předložena, kontrolní hlášení úzce souvisí s elektronickou evidencí tržeb. Ministerstvo financí chtělo elektronickou evidenci tržeb zavést od začátku roku 2016, a to je nereálné,“ pokračoval ve svých slovech Fiala.

Fiala podle svých slov předal svůj návrh začátkem listopadu, ale vláda se k němu vyjádřila až o měsíc později. „Zdržováním svého stanoviska vláda uvrhla podnikatele do nejistoty,“ řekl za halasu ve Sněmovně, který musel Gazdík krotit. „Skutečně to tady připomíná spíš vánoční trhy,“ řekl.

Předseda ODS se následně ve svých slovech opíral o stanoviska Komory daňových poradců či Hospodářské komory ČR. Podle Fialy nehrozí žádné riziko, pouze nenaplnění koaliční smlouvy. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…