Je to tu zas: My vám uprchlíky stejně vnutíme! udeřil představitel EU

22.03.2017 7:11

Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos je přesvědčen, a není jediný, že Evropská unie má prostředky na to, jak přimět členské státy k přerozdělování migrantů. Uvedl to včera ve Varšavě. Stanovisko k této otázce má Brusel vydat do konce září.

Je to tu zas: My vám uprchlíky stejně vnutíme! udeřil představitel EU
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Stany si uprchlíci rozestavili hned na několika ulicích. Tábory migrantů ze Středního východu a z Afriky vyrostly odděleně

Evropská unie má prostředky, nástroje a moc přesvědčit všechny členské státy, aby relokační program respektovaly, míní Avramopulos. Nebál se to říct ani v Polsku, které společně s Českou republikou přerozdělování migrantů dlouhodobě odmítá.

Z některých evropských metropolí se naopak, mimo jiné z Vídně nebo Berlína, ozývají hlasy žádající citelné krácení unijních prostředků pro země, které přijímat uprchlíky nechtějí. Visegrádské státy ale takové návrhy neakceptují.

Anketa

Kalousek tvrdí, že mu Babiš roku 2004 sliboval pomoc v politické kariéře, když on jako politik bude rozhodovat ve prospěch Agrofertu. Věříte tomu?

20%
hlasovalo: 11201 lidí

K tomu, aby byl unijní plán na přerozdělování uprchlíků dodržován, nabádá dlouhodobě i předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „To je začátek konce, pokud pevné pravidlo, které bylo demokraticky zpracováno, členské státy nedodržují,“ řekl v minulosti.

Německý ministr vnitra Thomas de Maiziere pak vyhrožuje tím, že na některé země, které odmítají uprchlíky přijmout, by bylo možné zatlačit přes evropské fondy.

Mechanismus zahrnující povinné kvóty na rozdělování migrantů má zajistit v průběhu dvou let přesun 160 000 žadatelů o azyl z přeplněného Řecka a Itálie. Zatím se ale podařilo přesunout jen necelých 15 000 osob.

reklama

autor: vef

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…