Je to vážné: Jděte, odkud jste přišli, říkají úřady Německa migrantům. Jenže oni už vědí, co dělat

15.08.2017 11:02

Migranti přidělávají čím dál tím hlubší vrásky na čele německé justici. Výrazně totiž roste počet stížností na neudělení azylu. Tyto stížnosti tvoří u některých soudů většinu případů, kterými se soudci zabývají.

Je to vážné: Jděte, odkud jste přišli, říkají úřady Německa migrantům. Jenže oni už vědí, co dělat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soud v kauze vyzrazení utajovaných informací BIS. Mezi obžalovanými je podnikatel Ivo Rittig a někdejší šéfka premiérova kabinetu Jana Nečasová

Předseda německého federálního správního soudu Robert Seegmüller tvrdí, že soudy jsou již na hraně svých schopností. „Neváhám říci, že situace je skutečně dramatická,“ konstatoval Seegmüller pro agenturu DPA. Počet stížnosti se tento rok dle odhadů zdvojnásobí na 200 000. Přitom ke dvojnásobnému růstu počtu stížností v porovnání s předchozím rokem (50 000) došlo již v roce 2016, kdy soudy řešily asi 100 000 stížností.

Jak uvádí Federální úřad pro migraci a uprchlíky (Bamf), stále více uprchlíků se proti odmítnutí udělení azylu brání právní cestou. Přestože byl počet soudců za poslední měsíce navýšen o dva tisíce, stále to není dost. „Jednoduše nemůžeme najít dostatečný počet vhodných kandidátů. Aktuální situace je bez velkého přehánění značně stresující,“ uvádí Seegmüller, který působí jako soudce Federálního správního soudu v Lipsku.

Celý text v němčině je ZDE.

Problém podle Seegmüllera nepředstavuje „jen“ nedostatečný počet samotných soudců, ale i dalších členů soudu. „V krátkodobém horizontu pomůže jedině to, když bude možné přijmout nové lidi,“ uvádí soudce s tím, že chybí také finanční prostředky. Počet stížnosti roste po celém Německu, ale vážná je situace zejména ve větších městech. Jak uvádí prezident berlínského, a tedy největšího správního soudu v Německu, Erna Viktoria Xalterová, v hlavním městě je už je situace neúnosná.

„Počet stížností na neudělení azylu či statutu uprchlíka dosáhl 13 500 a tvoří tak 65 % veškerých případů, kterými se zabýváme. Přitom ještě do konce roku šlo o pouhých 750 případů,“ říká německá soudkyně. Snad ještě více práce mají soudci v Porýní-Falci, kde se počet stížností neúspěšných žadatelů o azyl v porovnání s loňským rokem dokonce ztrojnásobil. Za prvních sedm měsíců letošního roku museli tamní soudci řešit 9500 stížnosti, zatímco za stejné období roku 2016 šlo o 3350 stížností.

Nic navíc nenasvědčuje tomu, že by mělo dojít v dohledné době k nějakému výraznému poklesu. Situaci nepomáhají ani přílišné průtahy v rozhodování a překážky, které současně nastavená pravidla v této oblasti způsobují. „Často se bohužel stává, že patnáct správních odvolacích soudů a 51 správních soudů rozhoduje o těch samých případech zároveň a mnoho práce tak přijde absolutně vniveč,“ poukazuje lipský soudce Seegmüller.


 

reklama

autor: pro

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…