Je to venku: Kajínek jde ven! Oznámil Hrad

23.05.2017 11:33

Doživotně odsouzený nájemný vrah Jiří Kajínek se konečně dočká svobody. Dnes svobodně vyjde z rýnovické věznice. Milost pro něj podepsal prezident Miloš Zeman. Na tiskové konferenci to pak oznámil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Je to venku: Kajínek jde ven! Oznámil Hrad
Foto: repro Youtube.com
Popisek: Doživotně odsouzený Jiří Kajínek

„Právě v těchto chvílích je odeslána milost na ministerstvo spravedlnosti,“ řekl Ovčáček. Před branami rýnovické věznice u Jablonce nad Nisou už několikátý den na propuštění Kajínka vyčkávají novináři. Prezident sice řekl, že Kajínkovi udělí milost po návratu z Číny, ale nestanovil přesné datum. Z věznice se mezitím stala takřka turistická atrakce.

Šestapadesátiletý Kajínek strávil ve vězení 23 let. Zeman v dubnu uvedl, že není zcela přesvědčen o Kajínkově vině. Součástí milosti je sedmiletá podmínka, při níž se Kajínek nesmí dopustit trestného činu. Podle Ovčáčka jde o nejdelší možnou podmínku, které české právo stanovuje. Jiří Kajínek byl odsouzen 23. června 1998. Doživotí dostal za to, že v roce 1993 zastřelil poblíž věznice Bory v Plzni podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše, druhý osobní strážce střelbu přežil.

Odvolání Babiše

Ovčáček na tiskové konferenci také uvedl, že prezident Zeman zítra odvolá z funkce vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jmenuje novým ministrem financí Ivana Pilného (ANO). 

Neopomněl také sdělit své stanovisko k teroristickému útoku v Manchesteru. Hlava státu podle jeho slov dnes odešle kondolenci britské premiérce Therese Mayové.

Tiskové sdělení KPR:

Prezident republiky udělil milost 
 
Prezident republiky Miloš Zeman se v?úterý dne 23. května 2017 rozhodl udělit milost odsouzenému, který vykonává trest odnětí svobody na doživotí uložený mu za trestné činy vraždy, padělání a pozměňování veřejné listiny, maření výkonu úředního rozhodnutí a nedovoleného ozbrojování.  
 
Prezident republiky prominul uvedený trest pod podmínkou, že se omilostněný do 7 let od udělení milosti nedopustí trestného činu (tj. jakéhokoli trestného činu ať již úmyslného nebo nedbalostního). Dodržování podmínky bude podle § 369 trestního řádu a také podle § 68 vnitřního a kancelářského řádu pro okresní, krajské a vrchní soudy sledovat soud, který ve věci rozhodl v?prvním stupni. Uvedený soud po uplynutí každého roku podmínky sdělí Ministerstvu spravedlnosti výsledky šetření. Vyjde-li najevo, že omilostněný podmínku nedodržuje, provede soud potřebné šetření i před uvedenou lhůtou a předloží výsledky šetření prezidentu republiky, a to prostřednictvím Ministerstva spravedlnosti. Pro úplnost dodáváme, že soudu nepřísluší, aby sám vyvozoval závěry o neplnění podmínky, neboť k tomu je oprávněn pouze prezident republiky. 
  
Jiří Ovčáček 
ředitel Odboru tiskového a tiskový mluvčí prezidenta republiky 
 
V Praze dne 23. května 2017

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…