Je to venku: Sprostá slova, kvůli kterým Marian Kotleba zakázal divadlo. Neukazujte dětem

16.03.2016 19:59

Zrušení divadelního představení Kováči má dohru. Poté, co slovenský župan Marian Kotleba přerušil po 40 minutách představení, které si původně objednal Banskobystrický kraj, vydala župa oficiální vyjádření. V něm kritizuje expresivnost použitého uměleckého jazyka. A to tak, že příště za podobná slova budou padat trestní oznámení. Informují ParlamentnéListy.sk.

Je to venku: Sprostá slova, kvůli kterým Marian Kotleba zakázal divadlo. Neukazujte dětem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Proslovu se ujímá župan Banskobystrického kraje Marian Kotleba

Předseda Lidové strany Naše Slovensko Marian Kotleba se stal hitem diskuse na sociálních sítích poté, co po 40 minutách sledování zrušil divadelní představení Kováči, které si jeho kraj sám objednal.

Kotlebovi totiž vadil jazyk umělců, kteří používali výrazy jako „nakopat řiť“, „rozbít tlamu“ či „kurva“. V představení padala i slovní spojení jako „srbská hovna“ a „slovanská lejna“. To už Kotleba nesnesl a údajně i na základě reakcí publika nechal představení zrušit.

V oficiálním vyjádření dokázal Banskobystrický kraj tuto skutečnost naroubovat na téma rasismu tím, že uvedl: „Jsme přesvědčeni, že kdyby se v této hře zmiňovala např. ‚židovská hovna‘ nebo ‚cikánská lejna‘, tak by ti, kteří jsou dnes rozhodnutím předsedy BBSK pobouřeni, žádali zrušení představení jako první.“

V závěru vyjádření stojí, že příště, pokud taková situace nastane, nezruší Kotleba jen představení, ale rovnou na jeho autory podá trestní oznámení „pro podezření ze spáchání trestného činu hanobení národa, rasy a přesvědčení“.

Celé Kotlebovo vyjádření:

Divadelné vystúpenie Kováči v podaní Divadelného súboru Jána Chalupku z Brezna sme si objednali ako sprievodný kultúrny program pri oceňovaní najlepších učiteľov kraja. Išlo o slávnostnú udalosť, ktorou sme chceli vyzdvihnúť mesto Brezno a jeho divadelný súbor. Predstavenie Kováči sme vybrali na základe odporúčania divadelného súboru.

V predstavení sa od počiatku používali krajne expresívne výrazy ako „nakopať riť“, „rozbiť papuľu“, alebo „kurva“. Frekvencia týchto výrazov sa stupňovala až do stavu, kedy sa začalo hovoriť o „srbských hovnách“ a „slovanských lajnách“. V tejto chvíli sa predseda BBSK Marian Kotleba aj vzhľadom na reakcie publika rozhodol predstavenie ukončiť. Sme presvedčení, že ak by sa v tejto hre spomínali napr. „židovské hovná“, alebo „cigánske lajná“, tak by tí, ktorí sú dnes rozhodnutím predsedu BBSK pobúrení, žiadali toto predstavenie zrušiť ako prví. V súvislosti s výrokmi, ktoré v predstavení zazneli, zvažujeme podanie trestného oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…